Când vom putea merge în SUA fără viză? Un avocat celebru a dat marea veste: Nu e o prioritate acum

În timp ce majoritatea statelor est-europene nu mai au nevoie de viză pentru a merge în Statele Unite ale Americii, România încă are parte de aceste opreliști. Motivul pentru acest fapt fiind rata crescută de refuz.

Cu toate acestea, în ultimii ani, s-au purtat mai multe discuții pentru ca românii să nu mai fie nevoiți să aibă viză asupra lor atunci când pleacă peste ocean. Unii oficiali americani au promis că vor face în așa fel încăt România să intre pe lista țărilor fără viză, însă acest lucru nu se poate întâmpla în viitorul apropiat.

Avocatul Dana Bucin, specializat pe imigrări în SUA, lucrează peste ocean și a fost declarată cel mai bun avocat al anului 2019 în statul Connecticut. În același timp, este și consul onorific al României în Connecticut. Aceasta a oferit un interviu pentru adevărul.ro, în care explică motivul pentru care românii nu vor putea pleca în SUA, fără viză, prea curând.

Aceasta a declarat că, în prezent, rata de refuz este de peste 10 procente, în timp ce una dintre condițiile pentru care o țară ar putea scăpa de vize pentru SUA este dacă are o rată de refuz ce nu depășește 3%.

”Atâta timp cât rata de refuz a vizelor pentru cetăţenii români depăşeşte 3%, nu putem spera. Dacă nu mă înşel, rata de refuz a depăşit 10% în ultimul an, în prezent e 10,14%. Aş spune că nu există altă cale decât prin autoresponsabilizarea românilor să facă ceea ce trebuie. Altfel spus, cei care ştiu care ştiu că riscă să nu obţină viza să apeleze la avocaţi specializaţi în imigrări sau să renunţe.”, spune aceasta.

Motivul pentru care încă nu se poate face o excepție pentru România

Recent, secretarul Departamentului de Securitate Internă a Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas, a declarat că autoritățile americane iau în calcul adăugarea României în programul Visa Waiver, însă avocatul Dana Bucin a declarat că această excepție trebuie să intre în legislație, ceea ce este foarte greu.

”Excepţia de care se vorbeşte trebuie să o împingi  în legislaţie, în Congres, ca să facă o excepţie specific pentru România, ceea ce e foarte greu. Tot ce înseamnă imigrare, trece prin patima asta – toată lumea e emoţională, trece prin amendarea legii de imigrare, care este cea mai grea treabă pe care o poţi cere.

Excepţia se dă ori prin Congres, prin lege nouă, ori prin latura executivă, Departamentul de Securitate Internă, dar am vorbit cu ei acum două săptămâni. Pentru a ne acorda o excepţie, conform legii date de Congres, ei ar trebui să implementeze sistemul de Biometrical Exit Registration System. Adică amprente la ieşirea din SUA. Şi ar trebui să îl implementeze la 97% din aeroporturile americane, însă până acum cred că nu au ajuns nici la 25%”, spune aceasta pentru sursa anterior citată.

Când ar putea, totuși, să nu mai fie nevoie de viză pentru România

Avocatul a mai precizat că a fost informată de către autoritățile americane că până în 2025-2026 nu există vreo șansă ca România să scape de vize, precizând că este vorba de mai mulți factori care nu pot face ca acest lucru să se întâmple peste noapte.

”Când i-am întrebat care e probabilitatea să o facă până la 97% mi-au zis că până în 2025-2026 nu există nicio şansă. Că e vorba de fonduri, e vorba de muncă multă şi nu e o prioritate internă a lor să implementeze sistemul asta.

De asemenea, şi din cauza faptului că prezintă anumite probleme pentru  cetăţeanul american, căruia nu îi place să fie confundat. Că nu poţi să îţi dai seama cine e cetăţean şi cine nu, sunt anumite privacy concerns, că şi cetăţenii s-ar putea să fie afectaţi de acest Biometrical Exit Registration System, drept pentru care ar fi proteste. Că le afectează libertatea de american, că îi tot ia la amprente şi la poze. Ar obiecta americanul pe baza libertăţilor individuale. Deci nu e o prioritate acum şi dacă ar fi probabil cel mai repede prin 2025 ar fi”, a declarat aceasta.

Greșelile pe care românii le fac atunci când vor să plece peste ocean

Având în vedere rata mare de refuz pe care o are România, este evident că majoritatea românilor care vor să aplice fac diverse greșeli. În acest context, avocatul Dana Bucin a precizat care sunt cele mai frecvente greșeli și cum am putea face ca acestea să nu mai existe.

”Dreptul imigrării american este foarte complicat. 26 de tipuri de viză, peste 20 de tipuri de green-carduri, căi de a te legaliza, drepturi, obligaţii, constituţii. Oamenii nu înţeleg că de aceea se specializează avocaţii pe acest domeniu şi îşi fac singuri actele. Şi le fac prost.

Majoritatea celor care îşi fac singuri actele le fac prost. Actele nu sunt constituite să fie intuitive pentru utilizator. Sunt constituite să fie uşoare pentru birocratul care se uită la ele. Ori tu, ca utilizator, nu ştii ce vrea birocratul de la răspunsul tău şi pui răspunsuri proaste. Ori nu ştii că există avocat, ori nu apelezi la avocat. E ca şi cum te-ar durea măseaua, în loc să te duci la dentist, te apuci tu să îţi faci ceva la ea şi poate că faci prost.

Se pare că românul are o mentalitate foarte interesantă. Când auzi de preţurile pe care le iau traficanţii de persoane: 15.000 de dolari pe persoană, Doamne fereşte să le zic eu că îi costă 200 de dolari o consultanţă prin care le fac strategie de viaţă în America. Este ceva în mentalul românesc prin care nu vrei să dai 200 de dolari la un avocat care te povăţuieşte cum să faci pe cale legală, dar vine un şmecher şi zice: „hai, garantez eu că te trec, 15.000 de dolari.” Românul dă 15.000, cumva e mai atractiv. Probabil suntem noi mai obişnuiţi pe sub masă.

Unii vin la avocat cu coada între picioare şi îi costă şi mai mult acum ca să le curat cazul şi să le fac „pardoane”, procese care se fac pentru declaraţii frauduloase. E serioasă treaba. Cel mai bun şi mai ieftin mod de a imigra în SUA este să îţi iei un avocat de imigrare bun în mod preventiv. Nu când ai dat de belea. Apoi, dacă vrei să te duci să lucrezi sau să imigrezi, nu aplica la viza de vizitator, ci la alt tip de viză. Şi vedem la ce fel de viză e cel mai bine. Dacă vrei să vii că turist, o altă treabă este: ai şansă? Că sunt alţi oameni care nu au şansa să obţină chit că îşi doresc.”, spune avocatul.

Portrerul românului cu șanse minime să primească viză

Există probabilitatea ca mulți români să-și dorească să ajungă în Statele Unite ale Americii, măcar pentru a vizita țara. Cu toate acestea, există șansa ca autoritățile să îl refuze, motiv pentru care avocatul Dana Bucin a făcut un portret al românului care are șanse minime să primească viză.

”În primul rând sunt şomerii. Ei nu vor obţine o viză. Şi mă gândesc şi la cei tineri şi necăsătoriţi. Şomer tânăr şi necăsătorit? Nu ai nicio şansă. În schimb, ai contract de muncă? Perfect. Eşti căsătorit? Asta denotă dorinţa de a reveni în ţară. Dacă eşti necăsătorit, eşti liber să imigrezi şi atunci asta naşte suspiciuni.

Dacă nu ai nicio legătură cu România, nu eşti nici înrolat la o universitate, nu eşti nici angajat cu carte de muncă, nu ai nici proprietăţi pe numele tău, nu ai nici familie – soţie, soţ, copii – atunci tu prezinţi un risc foarte mare de imigrare şi te vor refuza. Poate că ar trebui să te mai gândeşti înainte să aplici, pentru că strici statistica. Dacă totuşi vrei tu neapărat să vii, mai bine gândeşte-te să o faci cu un avocat, măcar să reuşeşti, să nu strici statistica degeaba.”, mai spune aceasta.