Decizia momentului în SUA! Acești cetățeni vor putea intra pe teritoriul său fără vize. Se aplică de astăzi

Conform informațiilor transmise de hr.usembassy.gov, decizia în cadrul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) îi include pe cetăţenii croaţi care călătoresc în SUA pentru turism sau afaceri până la 90 de zile.

Desemnarea Croaţiei ca participant la Programul Visa Waiver (VWP) este un pas important către consolidarea în continuare a cooperării de lungă durată economice şi de securitate dintre Statele Unite şi Croaţia, a punctat Ambasada Statelor Unite.

Trebuie menționat că, pentru a participa la VWP, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de contraterorism, aplicarea legii, aplicarea legii asupra imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor în mod continuu, este scris într-un comunicat.

Cum a ajuns Croaţia în acest punct şi cât mai are de lucrat România pentru a atinge acelaşi obiectiv?

Amintim că în ziua de 20 septembrie, premierul Andrej Plenkovic a anunţat că ţara sa va fi inclusă în programul Visa Waiver.

„Suntem pe cale să desființăm vizele SUA pentru cetățenii croați. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele câteva zile. Lucrăm la asta de mult timp. Cred că în cele din urmă acest obstacol, care a încetinit fluxurile comerciale și de investiții cu SUA, va fi depășit”, a declarat Andrej Plenkovic.

De asemenea, secretarul de stat american, Anthony Blinken saluta, la începutul lunii august, „progresul imens” al Croaţiei şi spune că a nominalizat această ţară pentru a se alătura Programului de eliminare a vizei.

„Astăzi, am nominalizat Croația pentru a se alătura Programului de eliminare a vizei. Acest pas către un regim fără vize semnifică progresul imens al Croației în îndeplinirea standardelor stricte pentru țările participante. Sperăm să avem o relație și mai puternică între SUA și Croația”, era mesajul de atunci al lui Blinken.

Singurele state din Uniunea Europeană care mai au impusă în continuare obligativitatea vizelor pentru intrarea în SUA sunt România, Bulgaria şi Cipru, plus Croaţia a cărei situaţie pare să-şi fi găsit rezolvarea.

Comisia Europeană a cerut insistent SUA să anuleze vizele pentru cetăţenii ţărilor UE, având în vedere principiul reciprocităţii. S-a vorbit chiar despre sancţiuni la adresa SUA, însă asta nu s-a întâmplat până acum.

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Rata refuzului de viză al Croației pentru 2020 a scăzut la 2,69%, în conformitate cu cerințele. Prin comparaţie, România este la 10,14%.

Încluderea finală a unei ţări în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este totuşi discreția Washingtonului.