Veste foarte bună pentru cetăţenii din Croaţia!

Adio, vize pentru Statele Unite ale Americii!

Luni, 20 septembrie, premierul Andrej Plenkovic a anunţat că ţara sa va fi inclusă în programul Visa Waiver “în următoarele zile”.

Mai exact, acest lucru le va permite cetăţenilor croaţi să intre în Statele Unite fără a mai avea nevoie de viză.

“Suntem pe cale să desființăm vizele SUA pentru cetățenii croați. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele câteva zile. Lucrăm la asta de mult timp.

Cred că în cele din urmă acest obstacol, care a încetinit fluxurile comerciale și de investiții cu SUA, va fi depășit”, a declarat, luni, Andrej Plenkovic.

Autorităţile de la Washington trebuie să elimine vizele pentru statele eligibile până la 30 septembrie, care este finalul anului fiscal american, potrivit g4media.ro.

Anthony Blinken prefaţa acest moment încă de la începutul lunii august

Secretarul de stat american, Anthony Blinken saluta, la începutul lunii august, “progresul imens” al Croaţiei şi spune că a nominalizat această ţară pentru a se alătura Programului de eliminare a vizei.

“Astăzi, am nominalizat Croația pentru a se alătura Programului de eliminare a vizei. Acest pas către un regim fără vize semnifică progresul imens al Croației în îndeplinirea standardelor stricte pentru țările participante.

Sperăm să avem o relație și mai puternică între SUA și Croația”, era mesajul de atunci al lui Blinken.

Încă din anul 2007, Croaţia lucrează pentru acest obiectiv de eliminare a vizelor SUA pentru cetăţenii săi. Ministerul croat de Interne a cooperat intens cu Departamentul pentru Securitate Internă al SUA la consolidarea capacităților de securitate, cum ar fi securitatea frontierelor, migrația și protecția internațională, colectarea și analizarea datelor privind pasagerii transfrontalieri și pasagerii aerieni, combaterea terorismului și a luptătorilor teroriști și schimbul de informații.

România, Bulgaria şi Cipru vor rămâne singurele ţări UE care mai au nevoie de vize

Singurele state din Uniunea Europeană care mai au impusă în continuare obligativitatea vizelor pentru intrarea în SUA sunt România, Bulgaria şi Cipru, plus Croaţia a cărei situaţie pare să-şi fi găsit rezolvarea.

Comisia Europeană a cerut insistent SUA să anuleze vizele pentru cetăţenii ţărilor UE, având în vedere principiul reciprocităţii. S-a vorbit chiar despre sancţiuni la adresa SUA, însă asta nu s-a întâmplat până acum.

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Rata refuzului de viză al Croației pentru 2020 a scăzut la 2,69%, în conformitate cu cerințele. Prin comparaţie, România este la 10,14%.

Încluderea finală a unei ţări în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este totuşi discreția Washingtonului.

Sursă foto: Dreamstime