Ghioceii – sfaturi de la grădinarii experimentați pentru a-i planta

Ghioceii, cunoscuți și sub numele de vestitorii primăverii, sunt niște plante mici, foarte firave, dar și foarte frumoase în același timp.

Mulți, însă, se feresc să-i planteze în grădini, considerând că sunt plate foarte pretențioase.

Un specialist, însă, a venit cu sfaturi pentru cei care doresc să vadă această plantă frumoasă și în grădinile lor. Dacă vei urma sfaturile sale, vei avea curtea plină de ei.

Ghiocei
Ghiocei/SURSA FOTO: Dreamstime

Când se plantează ghioceii?

Planta se vinde, cel mai des, în formă de bulbi uscați. În general, acești bulbi se plantează tomna, însă nu există nicio garanție că se vor prinde.

Marii grădinari spune că e bine să plantăm ghioceii în momentul în care aceștia au început deja să înflorească. La fel de important este și locul din grădină în care vrei să plantezi floarea.

Grădinarii cu experiență recomandă locurile unde deja există vegetație.

Astfel, spun ei, florile se vor înmulți rapid. Grădinarii mai precizează căvei vedea mulți ghiocei în grădină fie după câteva zile, fie după câteva săptămâni.

Ghiocei
Ghiocei/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum plantezi ghioceii pentru a se înmulți mai ușor?

Tehnica de mai sus nu este singura. Katie Sunderlage, de la Holland Bulb Group, a precizat că o metodă care dă rezultate este plantarea bulbilor în primele zile de primăvară.

„Bulbii se mai pot planta și la final de primăvară, după ce au încheiat procesul de înflorire ce are loc la începutul anotimpului. Este important să mai aibă frunze verzi active, ce încă mai cresc”, spune ea.

Un expert în horticultură a subliniat că tehnica este extrem de populară în Marea Britanie.

Dacă bulbii sunt plantați în pământ în timp ce sunt încă activi, există o probabilitate mai mare ca aceștia să-și dezvolte rădăcini puternice înainte de a intra în perioada de latență. Astfel, există șanse mai mari ca plantele să înflorească abundent la sfârșitul iernii.

Ghiocei
Ghiocei/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum să ai grijă de ghiocei?

Ca și alți bulbi care înfloresc primăvara, ghioceii își folosesc frunzele pentru a genera energie pentru florile de anul viitor.

Rezistați tentației de a tăia frunzele sau de a le tunde cât sunt încă verzi. În câteva săptămâni, frunzișul se va îngălbeni și se va topi de la sine.

Atunci când cresc într-un loc care li se potrivește, se înmulțesc și pot ajunge să acopere suprafețe mari.

Bulbii nu se supără să fie înghesuiți și rareori au nevoie de divizare.

Dacă doriți să mutați câțiva bulbi într-o zonă nouă sau să îi împărțiți cu prietenii, săpați și divizați-i la începutul primăverii, imediat după înflorire și înainte ca frunzele să înceapă să se îngălbenească.

Manipulați-i cu grijă, astfel încât frunzișul să rămână atașat de bulbi, și puneți-i înapoi în pământ cât mai repede posibil.

S-ar putea să vă dați seama că este nevoie de câțiva ani pentru a crea tufe mari de bulbi de zăpadă, dar odată ce bulbii s-au naturalizat, veți avea flori în fiecare primăvară pentru generațiile următoare.