Dar plantele de apartament pot fi un antidot grozav. Aduceți mai multe plante în casă pentru a vă stimula starea de spirit și a alunga melancolia, până la venirea primăverii.

Plantele de interior sau plantele de apartament pot alunga melancolia de iarnă?

Plante de interior. Depresia și melancolia pe care le resimt unii oameni în lunile de iarnă nu sunt un fenomen neobișnuit. Mulți se luptă cu o dispoziție proastă în timpul iernii din mai multe motive: mai puțină lumină naturală, temperaturi mai reci și mai puține oportunități de a ieși în aer liber.

Tulburarea afectivă sezonieră, sau SAD, este o formă diagnosticabilă de depresie. Majoritatea persoanelor cu SAD prezintă simptome de depresie care încep toamna și iarna.

Dacă zilele mai scurte și nopțile mai lungi vă afectează starea de spirit, plantele de apartament vă pot fi de ajutor. Culoarea verde a plantelor este asociată cu calmul, confortul și fericirea.

Pot aduce fericirea?

Alte moduri în care plantele de apartament luptă împotriva melancoliei sunt mai puțin cunoscute. Un studiu realizat într-un azil de bătrâni a oferit rezidenților plante de apartament. Unora li s-a spus că trebuie să aibă grijă singuri de plante.

Altora li s-a spus că personalul va avea grijă de plante. Participanții la studiu care și-au îngrijit singuri plantele au avut o îmbunătățire a sănătății și a stării de spirit, după o anumită perioadă de timp.

Plantele de apartament filtrează poluanții din aer

Un alt mod în care plantele pot ajuta în această perioadă este aerul. Un studiu NASA a demonstrat că plantele de apartament filtrează poluanții din aer. Când nu puteți petrece atât de mult timp afară sau nu puteți deschide ferestrele, plantele pot oferi un aer mai proaspăt și mai curat.

Plantele de apartament pot prospera și pe timpul iernii. Atâta timp cât le oferiți condițiile potrivite în interior, puteți să le creșteți și să vă bucurați de ele. Cel mai important lucru ar trebui să fie alegerea plantelor care să vă aducă fericirea și starea de bine.

Iată câteva opțiuni pe care le recomandă Gardeningknowhow.

1. Plantele suculente

Nu au nevoie de multă apă și tolerează condițiile uscate tipice din interior în timpul iernii. Pe lângă această trăsătură, plantele suculente sunt caracterizate prin dimensiunile relativ mici, având o formă compactă, iar suprafața exterioară este ceroasă sau prezintă ghimpi, ajutând planta să păstreze umbră și să reducă pierderile de apă.

2. Filodendronul

Este una dintre cele mai îngăduitoare plante de apartament, care va tolera o neglijența în îngrijire. De asemenea, se simte bine în semiumbră. Planta provine din America tropicală și este cunoscută datorită efectului său decorativ. Părțile sale toxice sunt frunzele și seva, iar unele simptome constatate sunt erupțiile și mâncarimea pielii.

3. Ponytail palm

Această plantă oferă casei o atmosferă tropicală și, ca bonus, este sigură pentru animalele de companie.

4. Orhideele

Au flori frumoase și nu sunt atât de greu de îngrijit. Doar asigurați-vă că primesc suficientă umiditate.

Violetele africane sunt, de asemenea, flori vesele care sunt ușor de îngrijit.

6. Planta inch are o creștere rapidă, frunziș colorat și se dezvoltă foarte ușor prin butași.