Când se îndreaptă vremea în România

Vremea frumoasă și însorită va reveni în luna iunie, însă până atunci se vor înregistra încă câteva zile cu ploi abundente. Luna mai a acestui an se numără printre cele remarcabile în evidențele măsurătorilor meteorologice datorită cantităților semnificative de precipitații.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat că luna mai 2025 a fost „una dintre cele mai ploioase luni mai de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră”. Până în prezent, cantitatea totală de precipitații a ajuns la 93,3 l/m.p., „față de o medie climatologică de 66,5 și cu o abatere termică negativă de minus 2,3 grade Celsius”, a explicat meteorologul.

De asemenea, luna mai 2025 a fost „a treia cea mai rece lună mai din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, după lunile mai ale anilor 1991 și 1980”.

Temperaturile vor rămâne scăzute și în zilele următoare.

„Din punct de vedere termic, o vreme mai rece, cu mai mult de zece grade sub normele specifice datei din calendar pentru un final de lună mai, practic temperaturile maxime la scara întregii țări între 13 până la cel mult 23 de grade, miercuri posibil 25 de grade”, a precizat șefa ANM.

Temperaturile vor crește începând de luna viitoare

Începând cu prima zi a lunii următoare, valorile termice vor crește, apropiindu-se sau depășind 30 de grade Celsius, caracteristice verii. Totuși, până la sfârșitul lunii mai, vremea va rămâne mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă și va fi însoțită de precipitații.

Elena Mateescu a declarat că, până la sfârșitul primăverii, vremea va rămâne rece din cauza unei mase de aer polar foarte rece, combinată cu un nivel ridicat de umezeală și influența unui ciclon activ încă din 22 mai, ceea ce a dus la cantități importante de precipitații.

Ea a adăugat că ploile vor continua pe parcursul săptămânii, cu volume de apă locale între 15-20 litri pe metru pătrat, iar izolat peste 25-30 litri.

De joi, se așteaptă o restrângere a ariei și cantităților de precipitații, însă averse locale vor mai fi posibile în vest, nord și centru.

„Până la finalul primăverii din acest an vom avea o vreme rece, ca urmare a masei de aer foarte rece de origine polară, și care asociată și cu un grad mare de umezeală, pe fondul ciclonului deja manifestat începând mai ales din 22 mai și până în prezent, a adus cantități importante de precipitații.

Și în următoarele zile vom vorbi zilnic de ceea ce înseamnă acest tip de manifestare, pentru că în continuare ploile vor fi de interes pe parcursul acestei săptămâni, cantități de apă însemnate, local 15-20 de litri/m.p., izolat peste 25-30 l/m.p..

Este posibil ca începând de joi, deci din a doua parte a acestei săptămâni, să vorbim de o restrângere a ariei precipitațiilor și a cantităților, însă chiar de joi vor mai fi posibile local, în vestul, nordul și centrul țării, averse”, a spus aceasta.

Până joi, cantitățile de precipitații estimate vor fi în general între 15 și 20 litri pe metru pătrat, iar în anumite zone izolate acestea vor putea depăși 25-30 litri pe metru pătrat.