Să începem cu mașinile de buget. Acestea în general vin cu pneuri de categorie medie sau tot de buget. Constructorul trebuie, totodată, să se asigure că mașina furnizată îndeplinește anumite criterii de confort și consum, ceea ce înseamnă că performanțele anvelopelor nu sunt printre cele mai bune de pe piață. Ca o regulă generală, anvelopele cu un grad foarte bun de aderență nu vor oferi un coeficient strălucit de consum. Este posibil ca nici alte criterii să nu fie cele mai performante.

Atâta timp cât respectați cerințele de dimensiuni trecut în fișa de omologare a vehiculului, nu veți avea nicio problemă să echipați mașina cu altă marcă de pneuri decât aceea cu care a venit din fabrică. Totodată trebuie să mai luați în considerare aspectul evoluției. Tehnologiile evoluează rapid. Ceea ce putea oferi o anvelopă premium de acum câțiva ani puteți întâlni deja și la o marcă de buget.

În plus, dacă pe vehiculul dumneavoastră montați o anvelopă modernă, premium, veți constata rapid o îmbunătățire a comportamentului rutier al mașinii. În plus, dacă alegeți să zicem un pneu cu un indice de consum foarte bun, veți observa o scădere a costurilor cu carburanții. Chiar nu este necesar să luați exact aceeași marcă/model de anvelope de acum cinci ani. Deja veți rula cu o tehnologie depășită fără să aveți un avantaj financiar semnificativ, sau chiar din contră.

Țineți cont că performanțele unui vehicul sunt suma componentelor existente pe acel vehicul, de la motor și până la transmisie, tren de rulare sau anvelope. Dacă unele elemente nu se pot modifica, sau costurile sunt prea mari pentru a obține vreun avantaj, anvelopele chiar fac o diferență fără a implica și prețuri ridicate.

Se mai pot întâlni și situații în care anvelopele OEM sunt foarte costisitoare fără a atrage după sine beneficii notabile. În acest caz, puteți să vă orientați spre o anvelopă gama medie de aceleași tipodimensiuni cu caracteristici tehnice similare. Mai mult, există probabilitatea ca pneul OEM să fie inferior celui gama medie, în ciuda unui preț mai mare. Este o situație frecvent întâlnită în cazul mașinilor mai vechi de cinci ani. Oricum, sunt slabe șanse să mai găsiți exact același model de anvelopă.

Anvelopele gama medie sunt adesea mai ieftine decât anvelopele OEM. Acest lucru se datorează faptului că anvelopele gama medie nu sunt concepute special pentru o mașină specifică și pot fi utilizate pe mai multe mărci și modele de mașini. Unele anvelope gama medie oferă o performanță mai bună decât anvelopele OEM. De exemplu, unele anvelope gama medie au o aderență mai bună pe ploaie, o distanță de frânare mai scurtă sau o manevrabilitate mai bună.

În consecință, dacă sunteți în căutarea unor anvelope care să fie mai ieftine, să ofere o performanță mai bună sau similară unor pneuri OEM, atunci varianta gama medie este una foarte bună Cu toate acestea, este important să faceți cercetări înainte de achiziție sau să vă consultați cu un specialist în domeniu.

Iată câteva sfaturi pentru a alege corect anvelope gama medie (de vară, iarnă sau all-season): căutați recenzii și comparați prețurile înainte de a decide asupra mărcii și modelului. Verificați disponibilitatea cu furnizorii. Alegeți un dealer de încredere care să vă ajute în alegerea anvelopei potrivite. Pe lângă tipodimensiuni mai există și alți factori de luat în calcul cum ar fi indicii de încărcare, categoria vehiculului sau sezonul când vor fi folosite acestea. Nu în ultimul rând, încercați să vă evaluați stilul de conducere. Dacă sunteți genul de persoană care merge numai în oraș și numai cu viteze sub 60 km/h, spre exemplu, nu are rost să achiziționați cele mai performante cauciucuri de circuit.