Țările europene riscă să sufere pierderi financiare semnificative în cazul în care conflictul economic dintre SUA și China se va înteți, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung, citând un studiu realizat de compania de consultanță Prognos AG și comandat de Asociația Economiei Bavareze (VBW).

Fără blocul chinez, Europa ar pierde 11% din exporturi și 17% din importuri

Studiul evaluează costurile bipolarizării ordinii economice mondiale pentru țările Uniunii Europene. Acesta a arătat că dacă Europa pierde accesul la piața chineză, țările membre ale Uniunii Europene pot pierde 11% din exporturi și 17% din importuri.

Publicația mai precizează că Europa ar pierde 58% din resursele de energie, deoarece țările furnizoare importante din Orientul Mijlociu ar putea alege partea chineză într-o ordine economică bipolară.

Autorii au schițat o economie globală în trei părți: blocul SUA include America de Nord și de Sud, precum și Australia și Noua Zeelandă. Blocul Chinei și Rusiei include Belarus, Africa și majoritatea statelor asiatice.

India, Coreea de Sud și Japonia, țările Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), nu sunt incluse în aceste scenarii, întrucât sunt simultan legate economic de China, dar sunt strâns legate militar și politic cu Statele Unite.

Țările UE din fiecare scenariu sunt alocate în blocuri diferite. SUA și China ar trebui să le ofere partenerilor din blocul lor acces exclusiv la piață, însă împiedică comerțul cu celălalt bloc. Statele nealocate pot participa la schimburile intercompetitive, dar nu ar avea acces la cei doi lideri de pe piață.

Fără blocul american, exporturile ar scădea cu 12%, iar importurile cu 9%

Totodată, centrul european de comerț este strâns legat de SUA și de partenerii săi. Studiul arată că fără blocul american, exporturile ar fi cu 12% mai mici, iar importurile ar scădea cu 9%. Potrivit autorilor, din interese pur economice, o afiliere la vreunul din blocuri nu este neapărat de dorit, toate opțiunile presupunând costuri semnificative.

Europa fiind strâns legată de economia internațională, ar trebui să susțină comerțul liber în condiții de concurență loială, a afirmat VBW. Totodată, rețeaua comercială intra-europeană este o garanție a securității și stabilității, deoarece vecinii europeni sunt, în continuare, cei mai importanți parteneri comerciali din punctul de vedere al fiecărei țări UE