Ottawa a instituit un moratoriu privind eliberarea actualei sale vize pentru antreprenori, care prevedea ca un imigrant să angajeze o persoană pentru o perioadă de un an de zile, şi intenţionează să creeze o viză care ar fi eliberată persoanelor identificate de către fondurile de capital de risc ca fiind candidaţi pentru dezvoltarea de noi firme în Canada. Fondurile de risc ar urma să investească în noile întreprinderi.

Noua viză este una dintre modificările lansate de ministrul cetăţeniei şi al imigraţiei, Kenney Jason, în cadrul efortului de a face sistemul de imigraţie mai receptiv la nevoile economice ale Canadei.

‘Canada doreşte să atragă imigranţi tineri, ambiţioşi, inventivi care vor contribui la creşterea numărului de locuri de muncă în Canada şi la dezvoltarea economiei noastre’, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului Kenney, Alexis Pavlich.

‘Nu există niciodată suficientă materie cenuşie într-o ţară’, a afirmat fondatorul fondului de investiţii în afaceri high-tech sau pe Internet din Canada şi SUA, Version One Ventures, Boris Wertz. ‘Fiecare ţară concurează pentru cele mai bune creiere din lume’, a adăugat el.

El a dat exemplul unei echipe de ingineri români care au lucrat la Vancouver, dar care puteau primi vize de doar şase luni, li se cerea să plece şi apoi să se întoarcă în mod repetat.

În cele din urmă, afacerea lor a fost vândută şi s-au mutat în Silicon Valley din California. ‘I-am pierdut, şi o parte din vină a fost aceea că ei nu au avut niciodată siguranţa că vor putea rămâne în ţară pentru a se concentra pe fabricarea produsului lor’, a mai spus Boris Wertz.
SURSA: Agerpres