Camerele video de acţiune, aşa cum sugerează numele, sunt camere speciale cu care te poţi filma în timp ce sari cu paraşuta sau te distrezi la un meci de paintball şi apoi le arăţi prietenilor ceea ce ai văzut tu la o calitate superioară a imaginii.  Aceste camere se pot ataşa de haine, de placa de schi, de surf, pot fi montate pe motociclete, pe biciclete, pe cască sau chiar în maşină. Sunt micuţe, uşoare, rezistente la şocuri şi la apă, iar calitatea filmărilor este extradordinară.

Camerele video de acţiune reprezintă cea mai bună alegere pentru sportivi, dar acestea sunt folosite şi în alte industrii precum media şi divertisment, arheologie, cercetare şi dezvoltare, sectorul minier etc. Piaţa globală a camerelor video de acţiune va depăşi şapte miliarde de dolari până în 2023, conform companiei de cercetare de piaţă Market Research Future. În prezent, cei mai importanţi jucători de pe această piaţă sunt GoPro, Garmin, Drift, iON din Statele unite, Rollei (Germania), Sony, Veho (Anglia) şi TomTom  (Olanda).

GoPro Hero 6 este una dintre cele mai performante, dar şi mai scumpe camere de acţiune de pe piaţă. Acesta filmează în format 4K până la 60 cadre pe secundă şi Full HD la 240 de cadre pe secundă. Camera face fotografii de 12 megapixeli în rafală de până la 30 cadre pe secundă. Hero 6 este dotat cu GPS şi înregistrează traseul, viteza, altitudinea şi multe altele. Camera dispune şi de control vocal, iar fără carcasă rezistă la apă la o adâncime de până la zece metri. Pornirea înregistrării se face foarte uşor nefiind nevoie decât de apăsarea unui singur buton.  O cameră mult mai accesibilă este YoCam. Având o greutate de numai 55 grame, acesta are un număr mare de funcţii care o fac foarte interesantă. YoCam are un obiectiv de 140 de grade şi filmează la rezoluţie full HD la 60 de cadre pe secundă şi HD la 120 de cadre pe secundă. Apa şi praful nu reprezintă o problemă, adâncimea maximă la care aceasta poate filma fiind de nouă metri. Stabilizatorul de imagine este Mosteady, unul dintre cele mai bune din lume, care mimimalizează efectele mişcării chiar şi în timpul activităţilor extreme. YoCam permite controlul de la distanţă şi poate fi folosită fără probleme şi pentru selfie-uri. 

Una dintre cele mai populare camere de pe piaţă este Bandit a olandezilor de la TomTom. Această cameră poate filma până la trei ore non-stop în format full HD, capturează imagini la o rezoluţie de 16 megapixeli, dar poate filma şi 4K. Camera include senzori de viteză, altitudine, acceleraţie, rotaţie şi poate fi folosită la adâncimi de până la 40 de metri. Printre alte funcţii se mai numără Instant Playback, suport pentru cască, suport pentru suprafaţa normală, lentile pentru scufundări, telecomandă sau microfon pentru parbriz. Majoritatea camerelor de acţiune beneficiază şi de o aplicaţie de mobil dedicată care permite editarea uşoară a filmuleţelor capturate. 

 

TomTom Bandit
Rezoluţie senzor: 16 MP
Format înregistrare video: MP4 (H.264)
Fotografiere continuă: 10 poze pe secundă
Greutate: 190 grame
Preţ: 1.800 lei

YoCam
Rezoluţie senzor: 8 MP
Format înregistrare video: H264
Fotografii: 10 poze pe secundă
Greutate: 55 grame
Altele: Bluetooth, Wi-Fi
Preţ: 900 lei

GoPro Hero 6
Rezoluţie senzor: 12 MP
Format înregistrare video: MP4
Rezoluţie poze: 4.000 x 3.000 pixeli
Altele: Bluetooth, reducerea zgomotului produs de vânt, Wi-Fi, GPS 
Preţ: 2.000 lei