Alpii Franței, bineînțeles, și destinații precum Courchevel, recunoscută drept una dintre cele mai scumpe stațiuni din lume. Hoteluri care mai de care mai sofisticate, la tarife pentru o singură noapte demne de chirii lunare de super lux în București, își primesc anual clienții din Estul Europei. Ce-i drept, mulți români nu se îngrămădesc, dar cei puțini, trăiesc experiența unei vacanțe în care se pot întrece oricând pe schiuri cu oligarhii ruși sau miliardarii din clasamentele de specialitate. Vorbim, bineînțeles, de cei cu averi considerabile, prezenți, de asemenea, în TOP 300 Capital.

Nu au plătit până acum pentru cel mai scump apartament din hotelurile exclusiviste (așa cum fac cei mai bogați ruși, ucrainiei, brazilieni sau americani). S-au limitat doar la acele camere duble din acestea, rezervări care oricum, i-au costat de ordinul miilor de euro pe noapte.

Și totuși, cum arată și ce prețuri au cele mai scumpe camere de hotel din Courchevel, una dintre stațiunile preferate de bogații României pentru ski? Două unități de cazare sunt emblema stațiunii, Les Airelles (după noua clasificare a hotelurilor în Franța, acesta este unul dintre cele opt unități de șase stele), respectiv Cheval Blanc (aparținând miliardarului francez Bernard Arnault, deținătorul imperiului LVMH).

Cea mai scumpă ”cameră” la Les Airelles costă 35.000 de euro pe noapte (iar sistemul nu permite rezervarea unei singure nopți, ci necesită un sejur întreg). Cam cât o garsonieră într-un bloc nou din București, bine poziționat. Ce-i drept este un apartament cu câteva dormitoare, distribuite pe o suprafață de 550 de metri pătrați. Toate cosmeticele din băi sunt marca Hermes, iar în tariful respectiv clientul și familia sa primesc o mulțime de atenții din partea hotelului. La sosire, masa cea mare a livingului este plină de produse de firmă, pentru îngrijirea corpului, gustări și băuturi bine alese. De altfel, apartamentul are propriul bar, propriul cinematograf, spa, loc de joacă pentru copii.  

O altă ”cameră” de lux, de data aceasta echivalentul unei mașini bune, este, de fapt, un penthouse de doar 15.000 de euro pe noapte. Se află într-un hotel de cinci stele din Courchevel, Les Suites de la Potiniere” și, ca și în cazul precedent, ucrainienii, rușii și brazilienii sunt clienții care-l ocupă.