"Proiectul are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe de la intrarea în vigoare a acestei legi până la data de 31 ianuarie 2018. Potrivit Constituţiei, abilitarea Guvernului se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice", a spus preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea.

"În situaţia menţionării generice a domeniilor în care se vor emite ordonanţe fiecare caz în parte va trebui analizat cu ocazia elaborării proiectului de ordonanţă a Guvernului, astfel încât reglementările emise să nu cuprindă dispoziţii care ar fi de nivelul legilor organice. Deoarece prin proiectul de lege se prevăd şi intervenţii asupra unor legi adoptate la nivel organic, precum şi la nivelul unor ordonanţe de urgenţă aprobate prin legi organice, este necesar ca schimbările dorite să se refere doar la dispoziţii cu caracter ordinar din cadrul respectivelor acte normative pentru a se respecta deciziile Curţii Constituţionale", a mai spus Nicolicea. 

Potrivit proiectului de lege, Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare pe următoarele domenii de reglementare: finanţe publice şi economie, dezvoltare regională, administraţie publică şi fonduri europene, mediu, sănătate, agricultură şi dezvoltare rurală, muncă şi servicii sociale, cultură, comunicaţii şi societate informaţională, transporturi, afaceri interne. 

Senatul a adoptat acest proiect de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional. 

AGERPRES