Măsura arestului preventiv, prelungită în cazul lui Bogdan Peșchir
Potrivit minutei instanței, Judecătoria Sectorului 5 a admis solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind prelungirea măsurii arestului preventiv pentru încă 30 de zile, începând cu data de 20 aprilie și până la 19 mai 2025, în cazul lui Bogdan Peșchir.
Bogdan Peșchir este cercetat pentru coruperea alegătorilor în formă continuată, cu 265 de acte materiale, fiind deja arestat preventiv prin mandat emis pe 21 martie.
Totodată, instanța a respins cererea apărătorilor săi de înlocuire a arestului cu control judiciar pe cauțiune, considerând propunerea ca neîntemeiată. Atât inculpatul, cât și procurorii au drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare.
„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală în dosarul de urmărire penală nr. 72/76/P/2024/d3 şi dispune prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Bogdan Peșchir, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, în formă continuată, faptă prev. de art. 386 alin. 1 Cp cu aplic. art. 35 alin. 1 Cp (265 de acte materiale), arestat preventiv în baza MAP nr. 40/UP/21.03.2025 emis de Judecătoria Sectorului 5 București, pe o perioadă de 30 zile, de la 20.04.2025, până la data de 19.05.2025, inclusiv.
În baza art. 242 alin. 2 Cpp rap. la art. 202 alin. 1 şi 3 Cpp, respinge cererea inculpatului, formulată prin apărători aleși, de respingere a propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive sau, în subsidiar, de înlocuire cu măsura controlului judiciar pe cauțiune, ca neîntemeiată.
În baza art. 275 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpat şi pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 15.04.2025”, se arată în minuta instanței.
Ce acuzații i se aduc lui Peșchir?

Bogdan Peșchir a fost reținut inițial în 20 martie 2025, iar a doua zi a fost arestat preventiv de Judecătoria Sectorului 5. Cu o zi înainte, locuința acestuia fusese percheziționată de anchetatori, în cadrul unui dosar penal ce vizează coruperea alegătorilor în favoarea candidatului pro-rus Călin Georgescu.
Potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi investit aproape 900.000 de dolari în „gift-uri” pe aplicația TikTok, cu scopul de a influența alegătorii în perioada campaniei. Această strategie digitală a fost folosită pentru a direcționa mesaje electorale către publicul tânăr, segment sensibil la comunicarea prin rețelele sociale.
Apărarea susține că Peșchir ar fi „discriminat politic”
La ieșirea de la audierile din 21 martie, avocatul lui Bogdan Peșchir a declarat că acesta „se simte discriminat pentru opiniile sale politice”. Întrebat de unde provine suma impresionantă investită în promovare electorală, apărătorul a afirmat că Peșchir activează de aproximativ șapte ani în domeniul criptomonedelor, sugerând că fondurile provin din această activitate.
Numele lui Bogdan Peşchir apare în documentele prezentate de SRI la CSAT, în baza cărora Curtea Constituţională a anulat în luna decembrie alegerile prezidenţiale.
Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a fost de-a lungul timpului asociat cu discursuri considerate pro-Kremlin și a fost criticat de numeroși politicieni și analiști pentru poziționările sale.