Calendar Ortodox 8 iulie 2021. Astăzi îi cinstim pe cei mai vechi martiri din România! Ce rugăciune este bine să spunem?

Sfinții Epicteet și Astion au murit în cetatea Halmyris, o veche cetate creștină de pe malurile Dunării, numite „Almyra” la vremea respectivă. Primul dintre aceștia, Sfântul Epictet, era din părțile Răsăritului și a primit harul preoției, fiind capabil să realizeze minunea vindecării orbilor, ologilor și a celor afectați de duhuri rele.

Al doilea dintre aceștia, Sfântul Astion, era nepotul nepotul senatorului roman Iulian. Trebuie menționat că acesta nu s-a născut creștin, însă s-a convertit la dreapta credință după ce l-a întâlnit pe preotul Epictet. Împreună, cei doi au ajuns la cetatea Halmyris.

Calendar Ortodox 8 iulie 2021. Astăzi îi cinstim pe cei mai vechi martiri din România! Ce rugăciune este bine să spunem?

Potrivit tradiției creștine, Astion a primit la rândul lui darul facerii de minuni, vindecând un om care căzuse de la mare înălțime și un altul, afectat de duhuri rele. La scurt timp după realizarea acestor minuni, comandantul Latronianus vine în Halmyris, unde se aflau cei doi sfinți. Comandantul a aflat că în oraș au ajuns doi străini care îi face pe oameni să renunțe la cinstirea zeilor și se hotărăște să îi aresteze și să îi arunce în temniță.

Totuși, cei doi sfinți nu și-au dezvăluit nici rudele, nici locul de naștere, ci doar credința în Dumnezeu. Din acest motiv, au fost supuși la multe chinuri. În chip minunat, Sfinții Epicteet și Astion au rămas nevătămați iar Latronianus a poruncit să fie lăsați fără hrană și apă timp de 30 de zile. Chiar și așa, sfinții nu au cedat nici în acele zile de înfometare. Deoarece a văzut că îi poate birui, comandantul a poruncit să fie decapitați. Așadar, în ziua de 8 iulie, cei doi sfinți au primit moarte martirică.

Calendar Ortodox 8 iulie 2021. Astăzi îi cinstim pe cei mai vechi martiri din România! Ce rugăciune este bine să spunem?

Aceasta este o parte din acatistul Sfinților Mucenici Epictet și Astion, rugăciune bună de rostit astăzi: „ Pe Epictet, preotul cel preaînțelept și pe Astion, ucenicul cel mult râvnitor, veniți toți să-i lăudăm, că aceștia, de o cinste cu Ermolae și cu Pantelimon fiind, împreună au binevestit Evanghelia lui Hristos, și întru adevăr, după Andrei cel întâi chemat, apostoli ai Dobrogei s-au arătat: pe bolnavi tămăduind, demonii gonind, au strălucit cu minunile și cu puterea cuvântului, pentru care și chinuri au răbdat de la chinuitori, și bine încununându-se, pururea se roagă pentru sufletele noastre. Pentru aceasta și noi îi fericim:Bucurați-vă, Sfinților Epictet și Astion, doctorilor fără de arginți și mucenici ai lui Hristos!”

Calendarul Ortodox ne arată că în această zi sunt prăznuiți și următorii sfinți:

  • Sfântul Mucenic Anastasie din Ioanina;
  • Sfântul Teofil;
  • Sfântul Mucenic Avda;
  • Sfinții doi tribuni Antioh și Nicostrat;
  • Sfântul Mare Mucenic Procopie;
  • Sfânta Teodosia, mama Sfântului Procopie.