Calendar Ortodox 3 iulie. Astăzi îl cinstim pe Sfântul Mucenic Iachint. Ce rugăciune este bine să rostim?

Sfântul Mucenic Iachint a trăit în vremea când împăratul Traian domnea, fiind un slujitor al meselor imperiale. A îndurat multe chinuri pentru dragostea sa față de dumnezeu, fiind bătut, bicuit și aruncat în temniță deoarece a refuzat să participe la o jertfă adus de împărat idolilor.

În urma refuzului respectiv, Traian a descoperit că Sfântul Mucenic era creștin și a decis să îl supună multor încercări grele. Astfel, singura hrană care i-a fost adusă în temniță era carnea folosită drept jertfă pentru idoli. Totuși, Iachint a refuzat să mănânce și a murit în temniță, slăbit și înfometat.

Calendar Ortodox 3 iulie. Astăzi îl cinstim pe Sfântul Mucenic Iachint. Ce rugăciune este bine să rostim?

Conform tradiției creștine, unul dintre străjeri obișnuia să intre în temnița Sfântului, pentru a îi oferi carnea folosită în jertfe drept hrană. Totuși, după ce Iachint a murit, străjerul a văzut temnița luminată în chip minunat, cu doi îngeri lângă trupul Sfântului Mucenic. Unul dintre îngeri acoperea sfântului, în timp ce al doilea îi punea pe cap o cunună minunată.

După ce împăratul a aflat de moartea lui Iachint, a poruncit ca trupul acestuia să fie aruncat în pustietate, drept hrană pentru animalele sălbatice. Mai apoi, tradiția creștină arată că moaștele Sfântului Iachint au fost luate din pustiu de către preotul Timotei, o rudă a mucenicului.

Calendar Ortodox 3 iulie. Astăzi îl cinstim pe Sfântul Mucenic Iachint. Ce rugăciune este bine să rostim?

Amintim că acesta este troparul Sfântului Mucenic Iachint, rugăciune bună de rostit în această zi: „Mucenicul Tău, Doamne, Iachint, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

De asemenea, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi credincioșii îi cinstesc și pe următorii sfinți:

  • Sfinții Mucenici Marcu și Mochian;
  • Sfinții Mucenici Teodot și Teodota, Diomid, Evlampie, Meliton, Petru, Asclipiodot și Golinduh;
  • Sfântul Anatolie, patriarhul Constantinopolului.