Brokerii considera ca evolutia pretului pentru actiunile Arctic este pur speculativa, deoarece nu exista argumente economice care sa justifice investitii in actiunile companiei la aceste preturi. Desi compania a anuntat obtinerea unui profit net de peste 22 de miliarde lei in primul semestru din 1999, gradul de indatorare de peste 20 % si rentabilitatea financiara de numai 4,24 % inregistrate in anul precedent sunt elemente ce nu pot fi trecute cu vederea pentru un investitor cu experienta.
Seful departamentului Tranzactii de la Active International, Catalin Mitu, considera ca prima etapa in care valoarea actiunilor Arctic a crescut de la 1.880 de lei la 3.000 de lei a fost justificata de rezultatele financiare si de produsele noi lansate de companie pe piata. „Cresterile din ultimele saptamani sunt insa pur speculative si se bazeaza pe faptul ca Broadhurst Investments a fost raportat ca actionar semnificativ la jumatatea lunii august”, afirma Catalin Mitu.
Un alt operator apreciaza ca actionarii vechi forteaza cresterea pretului si spera ca fondul de investitii devenit proaspat actionar semnificativ va mai achizitiona actiuni, pentru a-si intari pozitia in structura actionariatului. Cei mai multi dintre operatorii care sustin ca valoarea actiunilor Arctic este exagerata considera ca, dupa comunicarea rezultatelor financiare pentru primele noua luni ale anului, cei care cumpara acum vor fi dezamagiti.
La prima vedere, rezultatele obtinute de firma dupa primele sase luni din acest an dau dreptate celor care tranzactioneaza actiunile Arctic la aceste valori. Indicele PER a ajuns la 5,15 , fata de 32 cat era calculat dupa rezultatele financiare obtinute anul trecut. Rata profitului net a crescut si ea la 8,1 %, comparativ cu 1,53 %, rata profitului net din 1998. Totusi, brokerii considera ca un pret de patru ori mai mare decat valoarea nominala este exagerat pentru actiunile Arctic. in plus, ei estimeaza o reducere a veniturilor exceptionale ale firmei in a doua parte a acestui an, deci implicit o scadere a ratei profitului si a indicelui PER.