Analizele economice indică o perspectivă sumbră pentru mulți români care urmează să ajungă la pensie, iar specialiștii îi îndeamnă pe aceștia să facă calcule simple pentru a-și evalua viitoarea situație financiară.

Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, românii sunt expuși riscului de sărăcie la bătrânețe, în lipsa unor măsuri de economisire și planificare financiară adecvată.

Calcul simplu pentru a vedea cât vei lua la pensie

În contextul unei piețe a muncii în continuă schimbare, fără un al doilea loc de muncă sau o pregătire suplimentară, riscul de sărăcie la bătrânețe crește semnificativ.

„Realitatea arată că dacă nu încercăm din perioada activă să punem bani deoparte, vom fi, din păcate, niște asistați social. Este vorba despre toate generațiile de după 1989 (…).

Am fost crescuți, educați primar din punct de vedere al perspectivei de viață. Ni s-a spus că cel mai bine e să te duci la școală, termini o școală, te duci la facultate, o termini sau nu, îți găsești un loc de muncă și aștepți să ajungi la pensie.

(…) Iată că societatea și economia s-au schimbat. În momentul de față, fără un al doilea job, fără să ai încă o calificare, fără să cauți oportunități, e posibil să trăiești într-o sărăcie lucie”, spune economistul Adrian Negrescu, potrivit dcnews.ro.

Noile reglementări privind pensiile în România, în vigoare din acest an conform Legii 360/2023, aduc modificări care pot influența suma pe care o va primi fiecare pensionar. Astfel, cei care au absolvit o facultate sau un masterat, au lucrat peste program, au luat sporuri, au făcut armata sau au peste 25 de ani de contribuție vor beneficia de sume suplimentare la pensie.

Pentru a obține o estimare a pensiei viitoare, Adrian Negrescu îi îndeamnă pe români să facă un calcul simplu, luând în considerare procentul de aproximativ 30% din salariul actual.

„30% din banii pe care-i câștigă acum, în cel mai bun caz, îi vor primi la pensie” a mai spus Negrescu.

Bani în plus în anumite condiții

Anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie de la 1 septembrie. Aceste puncte se transformă practic în bani, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Acestea sunt categoriile de români care vor beneficia de puncte în plus:

  • cei care au terminat facultate, masterat;
  • cei care au făcut armata;
  • cei care au luat sporuri, prime, premii;
  • cei care au făcut ore suplimentare;
  • mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani;
  • cei care au peste 25 de ani contributivi.

Pentru 4 ani de facultate înseamnă 0,25 puncte x 4 ani, adică 1 punct.