Acum, câinele robot a fost transformat într-un ghid turistic vorbitor. Totul cu ajutorul ChatGPT. Evenimentul a fost transmis pe Youtube și a fost vizionat de milioane de oameni, potrivit The Verge.

Pentru a face câinele robot să „vorbească”, Boston Dynamics a folosit API-ul ChatGPT

Pentru a-l face pe Spot să „vorbească”, Boston Dynamics a folosit API-ul ChatGPT al OpenAI, împreună cu unele modele de limbaj mari (LLM) open-source pentru a-și antrena cu atenție răspunsurile. Apoi a echipat botul lui Spot cu un difuzor, a adăugat capacități de transformare a textului în vorbire și a încercat să imite vorbirea „precum face gura unei marionete”.

Matt Klingensmith, inginer principal de software la Boston Dynamics, spune că echipa i-a dat lui Spot un „script foarte scurt” pentru fiecare dintre camerele facilităților sale. Chatbotul a combinat apoi acel script cu imaginile pe care le-a primit de la camere, corpul său, permițându-i să „obțină mai multe informații despre ceea ce vede, înainte de a genera un răspuns”.

Spot folosește modele de răspuns vizual la întrebări pentru a subtitra imaginile și a răspunde la întrebări

Potrivit companiei, Spot folosește modele de răspuns vizual la întrebări pentru a subtitra imaginile și a răspunde la întrebări despre acestea. „Majordomul elegant” nu este singura persoană pe care Spot și-o asumă în timpul videoclipului. Câinele-robot poate prelua personalitatea unui arheolog din anii 1920, a unui adolescent și a unui călător în timpul lui Shakespeare. Are chiar o personalitate sarcastică. Atunci când i s-a cerut să  spună un haiku, a spus: „Generatorul fredonează într-o cameră lipsită de bucurie. La fel ca sufletul meu.”

Boston Dynamics spune că a descoperit câteva surprize când a experimentat ce poate face Spot ca ghid turistic. Echipa l-a întrebat pe Spot cine sunt „părinții” săi și a mers acolo unde modelele Spot mai vechi sunt afișate în biroul companiei. Compania spune că a întâlnit unele cazuri în care LLM a inventat lucruri, cum ar fi sugestia că Stretch, robotul conceput pentru a muta cutiile, a fost creat pentru yoga.

ChatGPT poate fi folosit în diverse operațiuni

„Suntem încântați să putem explora în continuare intersectarea între inteligența artificială și robotică”, scrie Klingensmith într-o postare pe site-ul Boston Dynamics. „Aceste modele LLM pot ajuta la furnizarea de context cultural, cunoștințe generale de bun simț și flexibilitate, care ar putea fi utile pentru multe sarcini de robotică – de exemplu, posibilitatea de a atribui o sarcină unui robot doar vorbind cu acesta ar ajuta la reducerea curbei de învățare pentru utilizarea acestor sisteme.”

ChatGPT a fost lansat anul trecut, pe 30 noiembrie, dar face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de OpenAI. Face parte dintr-o nouă generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte mijloace media.

ChatGPT poate fi folosit în diverse operațiuni, inclusiv în scrierea de e-mailuri, scripturi și copieri pe rețelele sociale. Instrumentul ChatGPT este disponibil gratuit pentru oricine are o conexiune la internet și este conceput pentru a fi mai ușor de utilizat. Practic, funcționează ca un fel de dialog scris între sistemul de inteligență artificială și persoana care îi adresează întrebări.

Boston Dynamics, diviza de robotică care aparține producătorului de mașini Hyundai, a acuzat compania Ghost Robotics că a „furat” design-ul câinelui robot Spot pentru dezvoltarea modelelor Spirit 40 și Vision 60, care sunt produse concurente, cu design foarte similar. Boston Dynamics cheamă astfel compania în sala de judecată pentru încălcarea de proprietate intelectuală.