O ceașcă de cafea a devenit mult mai scumpă, a anunțat joi, 6 octombrie, biroul de statistică al Uniunii Europene, subliniind o creștere a prețului la această băutură de bază, alături de cele la zahăr și lapte.

Cafeaua a devenit „un lux” în Europa

Prețurile la cafea au crescut în medie cu 16,9% în august față de anul precedent.

Laptele integral proaspăt costă acum în medie cu 24,3% mai mult, în timp ce consumatorii au plătit cu 22,2% mai mult pentru laptele proaspăt cu conținut scăzut de grăsime, a precizat Eurostat. Zahărul a înregistrat cea mai mare creștere, prețul său mediu sărind cu 33,4%, scrie Reuters.

Datele au arătat că prețurile au crescut pentru aceste patru produse în toate țările membre ale UE, cu excepția Maltei, unde prețul laptelui proaspăt cu conținut scăzut de grăsime a rămas neschimbat.

Unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri?

Finlanda și Lituania au înregistrat cele mai mari modificări ale prețurilor la cafea, cu creșteri de 43,6% și, respectiv, 39,9%, urmate de Suedia și Estonia.

Polonia a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor la zahăr, care au făcut un salt de 109,2% față de august 2021.

În zona euro – cele 19 țări care au moneda euro – inflația prețurilor de consum a atins 9,1% în august, determinată de prețurile la energie și alimente. Aceasta a atins un nou record de 10% în septembrie, conform estimării Eurostat.

O problemă incomodă pentru Banca Centrală Europeană

Inflația a fost în continuare determinată în principal de prețurile volatile la energie și alimente, dar a continuat să se extindă, aproape toate categoriile, de la servicii la bunuri industriale, înregistrând acum valori dureros de ridicate.

Este probabil ca acest lucru să constituie o problemă incomodă pentru BCE, care are ca obiectiv o creștere a prețurilor de 2%, deoarece sugerează că inflația este alimentată din ce în ce mai mult de cererea excesivă și riscă să se înrădăcineze.

Excluzând prețurile la alimente și combustibili, inflația a sărit la 6,1% de la 5,5%, în timp ce într-o măsură și mai restrânsă, care exclude și alcoolul și tutunul, a crescut la 4,8% de la 4,3%.

Între timp, prețurile la energie au crescut cu 41% față de anul trecut, iar alimentele neprocesate cu 13%.