Complexul Energetic Oltenia este unul din cei mai mari producători de energie din România şi este nevoit, potrivit legii, să achiziţioneze atât certificate verzi, cât şi certificate de emisii de dioxid de carbon. Proiectul scuteşte Complexul Energetic Oltenia de la plata certificatelor verzi în valoare de 5 milioane de euro anual, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul societăţii.
Aprobarea legii privind scutirea companiei de la plata certificatelor verzi reprezintă rezultatul unor acţiuni demarate acum câţiva ani.

Conform prevederilor legislative existente, marii consumatori de energie din România sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, fără a se considera că energia utilizată de către Complexul Energetic Oltenia pentru exploatarea cărbunelui reprezintă consum propriu tehnologic, deşi CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din România, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi.

Alte două companii energetice se află printre beneficiarii legii modificate. Este vorba de CET Govora şi de Complexul Energetic Hunedoara.

Certificatele verzi se achiziţionează de pe bursa de energie OPCOM, de la producătorii din surse regenerabile, numărul certificatelor fiind stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), raportat la energia vândută consumatorilor finali şi la energia consumată pentru extracţia cărbunelui în vederea producerii energiei electrice.

„Astfel, Complexul Energetic Oltenia suportă parte din costurile necesare intrării în piaţa concurenţială, cu preţuri minime, a energiei verzi. Proiectul de lege propus ar permite exceptarea CE Oltenia de la plata certificatelor verzi, ceea ce constituia un efort financiar de circa 5 milioane de euro, anual. Compania va avea astfel posibilitatea să utilizeze aceste fonduri în alte direcţii: beneficii salariale, mentenanţă, investiţii”, mai informează comunicatul.

În ceea ce priveşte costurile estimate pentru achiziţia certificatelor de dioxid de carbon, acestea sunt estimate la 230 miioane euro pentru acest an, certificate pe care compania le achiziţionează de pe bursa germană EEX. CE Oltenia este obligată să achiziţioneze certificatele de CO2 pentru 2018 până la 30 aprilie 2019.

 

De altfel, directorul general al companiei, Sorin Boza, anunţa recent că societatea va solicita sprijin din partea Comisiei Europene şi a Guvernului României în problema costurilor uriaşe cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, pe motivul că acestea vor lăsa compania fără bani de investiţii anul viitor.

CE Oltenia are peste 13.500 de angajaţi. Compania produce 25-30% din electricitatea generată la nivel naţional şi este companie controlată de Ministerul Energiei.

Complexul Energetic Oltenia a obţinut anul trecut un profit net de 180,8 milioane de lei, faţă de o pierdere netă de 139,8 milioane de lei din anul 2016.

Cifra de afaceri a fost de 2,9 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de valoarea indicatorului din anul precedent, 2,2 miliarde de lei.