Un judecător libanez a emis mandat de arestare pe numele şefului vămii din portul Beirut, Baderi Daher, în urma exploziei devastatoare produse la 4 august, transmite dpa. Acesta a fost audiat timp de patru ore şi jumătate, iar judecătorul Fadi Sawan a ordonat arestarea acestuia.

Potrivit unei surse judiciare, mai multe de 16 persoane au fost reţinute în ancheta privind explozia din port.

La 7 august, un judecător din Beirut a ordonat reţinerea lui Daher, a predecesorului acestuia, Shafik Merhi, şi a directorului portului, Hassan Kuraitim.

Deflagraţia a fost provocată, potrivit autorităţilor, de 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate de şase ani în portul Beirut ‘fără măsuri de precauţie’.

Conform unui responsabil din Ministerul Sănătăţii, bilanţul deflagraţiei din 4 august a ajuns la 180 de persoane decedate.

Explozia s-a soldat cu 6.000 de răniţi, a lăsat fără locuinţe 300.000 de oameni şi a provocat distrugeri masive în cea mai mare parte a capitalei libaneze.

Luni, sute de persoane au luat parte la Qartaba, la nord de Beirut, la funeraliile a trei pompieri care şi-au pierdut viaţa în explozie. Doi dintre ei erau membri ai aceleiaşi familii.

Starea de urgență, prelungită la Beirut

Pe de altă parte, starea de urgenţă decretată la Beirut pentru două săptămâni, până la 18 august, în urma exploziei devastatoare din port, a fost prelungită cu o lună, până la 18 septembrie, conform unei circulare semnate luni de secretarul general al Consiliului de miniştri, Mahmoud Makkiyé, citat de AFP, conform Agerpres.

Aceasta a fost instituită a doua zi după explozie de guvernul de acum demisionar al premierului Hassane Diab. Parlamentul a validat deja decizia privind prelungirea stării de urgenţă, care conferă autorităţilor ‘putere militară supremă’ asupra tuturor forţelor de securitate din ţară şi responsabilitatea menţinerii ordinii în această perioadă.

Circulara semnată de Makkiye precizează că decizia a fost luată „având în vedere situaţia actuală din teren” după „demisia guvernului care nu a putut aborda problema în Consiliul de miniştri” şi pe „baza acordului excepţional al preşedintelui Republicii şi premierului”.

Deflagraţia din portul din Beirut s-a soldat cu 180 de morţi, peste 6.500 de răniţi, iar 300.000 de persoane au rămas fără adăpost, conform unui bilanţ încă provizoriu. Potrivit directorului regional al UNICEF pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Ted Chaiban, aceasta a afectat, de asemenea, mii de copii şi a avariat în jur de 120 de şcoli.