INTERVIU Victor Hănescu este unul dintre puţinii jucători români care a devenit milionar în dolari din tenis. În cei şapte ani de profesionism, „Hane“ (26 de ani) a câştigat peste 1,1 milioane de dolari.

Bucureşteanul este un tip calculat, care a făcut câteva investiţii sigure în spaţii comerciale şi care, până acum doi ani, conducea o Dacia SuperNova. Cel mai mare premiu obţinut de Victor la un turneu este 145.784 de dolari, la ediţia din 2005 a Roland Garros-ului, când românul s-a calificat până în sferturile de finală, unde a fost însă oprit de Roger Federer. Chiar şi aşa, accidentarea de la începutul anului 2006 l-a ţinut departe de terenul de tenis aproape două sezoane, iar lucrul acesta a avut consecinţe nu doar în plan sportiv, ci şi financiar. Victor Hănescu a acceptat să ne vorbească despre ceea ce puţini oameni ştiu: cât se câştigă cu adevărat din tenis.

Capital: Ai câştigat peste 1,1 milioane dolari din tenis. E mult sau e puţin?

Victor Hănescu: La prima vedere, sună bine. Joc totuşi de şapte ani, iar în realitate, nu este chiar aşa de frumos cum pare, pentru că nu toţi aceşti bani mi-au intrat în buzunare.

Capital: Poţi să detaliezi?

Victor Hănescu: Păi, din câştigurile mele trebuie să acopăr multe cheltuieli. În primul rând, premiile câştigate la fiecare turneu sunt impozitate pe loc cu 20-25 la sută. Apoi, am o mulţime de cheltuieli care ţin de antrenor, fizioterapeut, deplasarea la turnee, tot echipamentul necesar şi multe, multe altele, care, iniţial, par mărunţişuri, dar care se adună. Spre exemplu, numai biletele de avion pentru un an competiţional înseamnă o sumă impresionantă. Eu merg, în general, cam la 30 de turnee pe an în toate colţurile lumii, aşa că… În plus, odată ajuns la un concurs, organizatorii îţi asigură doar cazarea la hotel, restul plăteşti singur, inclusiv masa.

Capital: Cât te costă pe tine aceste „mărunţişuri“ într-un an competiţional?

Victor Hănescu: Depinde de la an la an, dar în medie, cheltuielile depăşesc suma de 60.000 de euro.

Capital: În tenisul de azi, se spune că se câştigă mai bine din contractele de publicitate decât din participarea propriu-zisă la turnee. Aşa este?

Victor Hănescu: Teoretic, da. Lucrul acesta este valabil însă pentru jucătorii foarte buni, din ţările bogate. În cazul nostru, al românilor, nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Sponsorii nu se înghesuie să ne susţină, cel puţin deocamdată. Poate pe viitor se va schimba ceva, dar acum…

Capital: În ultimele două sezoane nu prea ai jucat, fiind accidentat. Cât de mult te-a afectat asta?

Victor Hănescu: Au fost doi ani în care n-am jucat şi, implicit, n-am câştigat nimic. Ba din contră, am cheltuit enorm pentru a mă recupera. Este ca şi când, timp de doi ani, n-aş fi avut un loc de muncă, fiindcă tenisul este jobul meu. Aşa că am pierdut nu numai în plan sportiv, regresând în clasamentul mondial, dar şi în cel financiar. Am fost obligat să consum din ceea ce acumulasem până atunci. N-a fost deloc uşor. Sper să nu mai trec vreodată prin aşa ceva.