este rentabila, iar in unele conjuncturi s-a dovedit deosebit de profitabila, cu rate de profit de peste 30 la suta. Crescatorii de porci fac in aceasta perioada valuri, sustinand ca sunt in imposibilitate de a mai functiona daca nu cresc taxele vamale. Concret, ei cer cresterea taxelor vamale de la 20 la suta la peste 40 la suta, pentru a creste preturile cu care ajunge pe piata romaneasca porcul polonez ce beneficiaza de subventii consistente. „Incepand cu 1 martie a.c., piata romaneasca a fost invadata de carne de porc deosebit de ieftina, provenita din Polonia. Cu tot cu taxe vamale, aceasta ajunge la preturi de 40.000 lei/kg din cauza subventiei de 0,59 euro/kg. In aceste conditii, preturile la care avem oferte de cumparare din partea procesatorilor sunt intre 25.000 si 30.000 lei/kg, ceea ce nu acopera nici macar cheltuielile”, sintetizeaza Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP). Solutia propusa de crescatori este cresterea generala a taxelor vamale la peste 40 la suta. De cealalta parte a baricadei se afla procesatorii care urmaresc, firesc, obtinerea materiei prime la preturi cat mai mici. „Crescatorii trebuie sa inteleaga ca cu costuri de peste 42.000 lei/kg se pot lasa de meserie, pentru ca nu au nici o sansa in Europa, unde costurile sunt sub 35.000 lei/kg. Tot acest scandal este creat si intretinut de cativa crescatori care nu sunt capabili sa faca performanta, au costuri foarte mari si vor ca intreaga industrie a carnii sa se conformeze cerintelor lor”, spune Gelu Dragomir, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.
Producatorii scot la inaintare investitiile
Aceste tensiuni apar dupa doi ani in care cresterea porcilor a fost deosebit de profitabila. „Intr-adevar, a fost o perioada buna pentru noi, care a dus la cresterea efectivelor, preturile fiind de peste 55.000 lei/kg”, recunoaste Gheorghe Caruz. In aceste conditii nu putem trece cu vedere situatia de anul trecut, cand aceiasi crescatori amenintau ca lichideaza efectivele din cauza facilitatilor din zonele defavorizate. Atunci, beneficiind si de sprijinul unei mari parti a procesatorilor au reusit determinarea anularii facilitatilor la importul de carne. Dupa cum se vede, nu s-a pus nici un moment problema lichidarii efectivelor, presedintele PRCP recunoscand ca activitatea era profitabila.
Se pare ca in acest moment scaderea pretului carnii da peste cap planurile crescatorilor pentru ca majoritatea s-au angajat in investitii. „Eu unul si acum vand carnea mai scump cu 4.000 lei/kg pentru ca am calitate. In mod normal, prin costurile de crestere pe care le am nu ar trebui sa am pierderi dar am de achitat datorii in contul achizitiilor facute”, spune Gheorghe Luca, patron Luca Suinprod Codlea. Un alt motiv care a dus la aceasta situatie este cererea care luna aceasta, in loc sa creasca, a scazut. „Consumul a scazut dramatic in aceasta perioada, cunosc cazuri de fabrici care vand cu 30 la suta mai putin fata de luna trecuta”, spune Radu Timis, presedinte Cris – Tim.
Sincopele din aprovizionarea cu furaje isi pun amprenta asupra pietei carnii. „De la recoltare pana acum pretul furajelor a crescut in medie cu 80 la suta. Daca ar fi luat credite cu dobanda de 30 la suta si si-ar fi facut stocuri, ar fi insemnat o crestere medie de numai 15 la suta in pretul furajelor”, spune Mihai Lungu. Pana la scumpirea cerealelor, potrivit calculelor specialistilor, costurile pentru un kilogram de carne nu depaseau 45.000 lei, in timp ce vanzarea se facea la peste 60.000 lei. „Inteleg ca este posibil ca subventia din Polonia sa afecteze crescatorii, dar aceasta este pentru o cantitate limitata. Este cunoscut ca procesatorii functioneaza anual cel putin trei luni in pierdere, fara a face caz din asta. De ce crescatorii nu pot intelege un context al pietei?”, se intreaba Radu Timis.
Totusi, problema costurilor nu este singura cu care se confrunta crescatorii interni. „Fiecare fabrica are retete pe care trebuie sa le respecte. Carnea din import este standardizata pe cinci categorii de calitate, in functie de stratul de grasime. In acest moment, numai doua, trei ferme au calitate buna, in rest calitatea difera de la porc la porc, astfel ca este greu sa urmaresti raportul carne/grasime in preparate. Sunt ferme de la care nici gratis nu as lua carne”, spune Radu Timis. Crescatorii replica: „Standardizarea este un proces deosebit de complicat si de durata, fiind vorba de aparatura. De ce nu s-au dotat procesatorii cu aceste echipamente?”, spune Gheorghe Luca.

Consumul a scazut substantial

· Sunt semnale care indica o scadere a consumului fata de luna anterioara cu peste 30 la suta.
· Dupa doi ani de profit substantial, crescatorii isi simt amenintate profiturile.
· Amanarea standardizarii carnii face ca multi procesatori sa prefere o carne ceva mai scumpa, dar de o calitate constanta.
De ce a scazut consumul:
· Vanzarile in rate cu avans zero care au explodat in decembrie diminueaza lunar bugetele familiale.
· Conditiile meteorologice au impiedicat lucrarile in constructii si agricultura, ceea ce a dus la venituri mai mici, dar si necesitati reduse de consum.
· Iarna grea a dus la consumuri mai mari de energie fata de anul trecut.

Unde bat taxele vamale

Cresterea la 45 la suta
· Castiga crescatorii, piata revenind la preturi de peste 60.000 lei/kg, ceea ce inseamna profituri de peste 20.000 lei/kg, similare celor de anul trecut.
· Procesatorii sustin ca populatia are de pierdut, pentru ca preparatele
s-ar scumpi cu circa 10 la suta.
· Procesatorii pierd prin scaderea consumului care si asa in aceasta perioada este cu 30 la suta mai mic decat anul trecut.

Actualul nivel
· Pierd crescatorii pentru ca in perioada cat se comercializeaza cele 40.000 tone de carne subventionata din Polonia scad considerabil profiturile, fiind in pericol planurile de dezvoltare.
· Procesatorii beneficiaza de aceleasi preturi pentru materia prima, putand depasi momentul in care cererea este deosebit de redusa.
· Consumatorul nu va fi pus in fata unor scumpiri bruste.