Producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia a decis să construiască la Cluj-Napoca un centru de producţie în care va investi 60 de milioane de euro. În total, pe viitoarea platformă, în care vor fi atraşi şi furnizorii grupului, vor lucra 15.000 de angajaţi. Cam tot atâţia câţi lucrează la Mittal Steel Galaţi.

Zona de vest a României se transformă rapid, şi într-un mod tot mai evident, într-un Silicon Valley al telefoniei mobile. La Timişoara, Alcatel are 800 de ingineri angrenaţi în dezvoltarea de soft pentru diferite reţele, inclusiv WiMax mobil. Solectron a fost prima companie care a produs efectiv telefoane mobile, şi tot la Timişoara. Iar ultima noutate vine de la Nokia, care va investi 60 de milioane de euro într-o fabrică de celulare lângă Cluj-Napoca. Compania finlandeză intenţionează să atragă lângă fabrica sa şi mai mulţi dintre furnizorii săi tradiţionali, investiţia totală fiind estimată la circa 200 de milioane de euro. Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, prezent la semnarea memorandumului de înţelegere dintre Nokia şi Consiliul Judeţean Cluj, a declarat că a insistat asupra unei colaborări cu Universitatea din Cluj, acesta fiind şi unul dintre factorii care au ajutat judeţul să obţină această investiţie.

„Amplasamentul este unul foarte bun, are cale ferată şi drum naţional chiar alături“, ne-a declarat Viorel Găvrea, directorul firmei Tetarom, proprietara parcului industrial în care Nokia îşi va construi fabrica. „Printre avantaje se numără proiectul pentru şoseaua de centură care îi va duce foarte repede în autostradă şi va da posibilitatea forţei de muncă din Gherla, Turda, Huedin, unde rata şomajului este foarte mare, să ajungă uşor la locul de muncă. Nokia nu a mizat doar pe forţa de muncă din Cluj pentru dezvoltarea acestui proiect.“
Reacţiile acestei investiţii deja se văd, şi nu doar în entuziasmul autorităţilor sau al creşterii preţurilor terenurilor din zonă. Directorii companiilor prezente în Timişoara spun că se va accentua o tendinţă care până acum era abia observată: „Înainte, locuitorii Clujului erau interesaţi să se mute în Timişoara, acum nu. Investiţia îi va determina chiar pe unii angajaţi, deja stabiliţi în Timişoara, să se întoarcă acasă.“ Asta, deoarece, conform estimărilor, peste câţiva ani, 15.000 de oameni vor fi angajaţi pe noua platformă. Avantajaţi vor fi şi studenţii, deoarece cu două luni înainte de Paşte şi de Crăciun Nokia are nevoie de forţă de muncă temporară datorită creşterii volumului de vânzări de 1,5 ori. „Dacă lucrurile vor decurge conform planurilor, fabrica se va dezvolta gradual“, a declarat pentru Capital Anna Simai, director de comunicare Nokia Ungaria & România. „Estimăm că vom recruta aproximativ 500 de persoane în cursul acestui an, iar când fabrica va produce la întreaga sa capacitate, apreciem că vor exista aproximativ 3.500 de angajaţi“. Fabrica va oferi produse destinate pieţelor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa). Fabrica din Cluj va fi una de asamblare finală, ceea ce înseamnă că personalizarea şi configurarea finală, conforme cu nevoile utilizatorilor (terminalul şi pachetul de vânzare) se vor realiza în fabrică. Lucrările de construcţie vor fi demarate în această primăvară, în aşa fel încât producţia să poată începe în prima jumătate a anului viitor. Au fost fixate mai multe termene limită în acest sens. De exemplu, terenul trebuie predat pe 15 aprilie, iar drumul temporar pentru organizarea lucrului, va trebui executat până în 15 mai.

„Obiectivul nostru este de a ne consolida reţeaua de unităţi de producţie pentru a putea răspunde cererii globale şi pentru a asigura competitivitatea operaţiunilor desfăşurate de compania noastră, precum şi pentru a putea oferi, în continuare, servicii excelente clienţilor noştri, pe fiecare piaţă“, explică Anna Simai. Iar un motiv în plus pentru care Nokia avea nevoie de cea de-a 11-a fabrică este creşterea continuă a vânzărilor: „Compania a livrat anul trecut 350 de milioane de terminale, cu 30% mai mult decât în anul precedent, estimându-se o creştere de cel puţin zece procente“, spune Raimo Puntala, vicepreşedinte Nokia, cel care a semnat memorandumul.

Din cele 159 de hectare ale parcului Tetarom III, Nokia va primi 90 ha. Va folosi 27 pentru propria fabrică, restul fiind rezervate partenerilor şi furnizorilor săi. Numele companiei finlandeze a făcut ca şi alte companii să devină interesate de această zonă, dar directorul Tetarom nu vrea să le divulge numele. El a menţionat însă că totalul cererilor de teren se ridică la 350 de hectare.  

Cifre în creştere pentru afacerile Nokia

GLOBALIZARE Nokia are zece fabrici în nouă ţări îşi dezvoltă continuu reţeaua de producţie. În 2006, şi-a completat extinderea la fabrica sa Reynosa din Mexico şi la fabrica Dongguan din China. De asemenea, şi-a consolidat activităţile de producţie la fabrica Chennai din India. În Europa, Nokia are deja facilităţi de producţie la Bochum în Germania, la Komarom în Ungaria şi la Salo în Finlanda.

VÂNZĂRI În ultimul trimestru al anului trecut, Nokia a vândut 105,5 milioane de unităţi, din care 33,3 milioane în Europa şi 23,7 milioane în zona Asia- Pacific. Cele mai mici vânzări au fost înregistrate în America de Nord, unde s-au vândut 5,9 milioane, cu 39% mai puţin decât în ultimul trimestru al anului 2005.

CÂŞTIGURI Profitul operaţional înregistrat în ultimile trei luni ale anului 2006 a fost de 1.519 milioane de euro, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când acesta a fost de 1.368 milioane de euro.

200 milioane de euro

La atât se estimează că va ajunge investiţia în Nokia Village, după ce producătorul finlandez va fi urmat de furnizorii săi

Creştere constantă

«Compania a livrat anul trecut 350 de milioane de terminale, cu 30% mai mult decât în anul precedent, estimându-se o creştere de cel puţin 10 procente.»

Raimo Puntala, vicepreşedinte Nokia