Contractele ce urmează a fi lansate sunt denumite BVB11SEP şi BVB11DEC. Multiplicatorul pentru aceste contracte este de 10 acţiuni, iar marja unitară a fost stabilită la 40 lei/contract. Cum preţul acţiunilor BVB pe piaţa spot este de circa 38-39 lei, marja unitară a contractelor ce vor fi lansate reprezintă puţin peste 10% din valoarea contractelor, ceea ce este echivalent cu un levier de aproape 10 (orice variaţie din piaţa spot este amplificată de aproape 10 ori pe piaţa derivatelor).
Pasul de cotare a fost stabilit la 0,01 lei/acţiune, iar limita zilnică de variaţie la +/- 14 lei/acţiune, ceea ce raportat la preţurile actuale din piaţa spot este de circa +/- 36%.
Tarifele percepute de BVB sunt de 0,05 lei/contract, iar cele percepute de Casa de Compensare Bucureşti de 0,10 lei/contract. Pentru a stimula investitorii, BVB nu va percepe niciun tarif pentru contractele încheiate până pe 31 august.
În ceea ce priveşte caracteristicile pentru un market maker (formator de piaţă) pe acţiunile BVB, Finwest trebuie să menţină atât la cumpărare cât şi la vânzare un pachet de minimum 10 contracte. Diferenţa maximă între cotaţiile de vânzare şi cele de cumpărare trebuie să fie de 4% pentru scadenţa apropiată şi de 6% pentru cea de-a doua scadenţă. De asemenea, un market maker trebuie să-şi exercite această calitate cel puţin 70% din perioada de tranzacţionare.
“Lansarea unui contract futures cu Market Maker din prima zi de tranzacţionare reprezintă o premieră pentru Piaţa Derivatelor de la BVB. Suntem bucuroşi că această premieră are loc odată cu începerea tranzacţionării contractului futures cu activ suport acţiunile proprii ale Bursei de Valori Bucureşti. Noul contract futures continuă strategia BVB de a oferi mai multe instrumente pentru diversificarea portofoliului şi crearea unor noi oportunităţi de câştig pentru clienţi şi intermediari”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.