Piaţa de capital a cunoscut volatilităţi mari pe parcursul anului, fenomenul nefiind o noutate. Surpriza apare însă la nivelul randamentelor. Mai e doar o lună până la sfârşitul anului şi, privind randamentele principalilor indici bursieri de la începutul anului până în prezent (YTD – year to date), cifrele nu sunt deloc încurajatoare. La închiderea din 22 noiembrie, BET consemna un plus de doar +6,39% iar BET-FI +4,19%. Mai mic decât randamentul unui depozit bancar. Puţin mai bine stă BET-C, cu un câştig de +18%.

Însă cele mai bune randamente au oferit, în 2007, „rasdacele“, aprecierile pe indici fiind de +62,7% RAQ1, +89,45% RAQ2 şi +78,7% pe RASDAQ C. Deşi corecţiile din toamnă au afectat întreaga piaţă, acestea au cunoscut evoluţii foarte bune în prima parte a anului, reuşind să-şi conserve o parte din aprecieri şi oferind încă un randament bun. 2007 a fost, cel puţin până acum, un an slab pentru blue-chips-uri şi bun pentru categoria small-caps. Privind poza cu graficul indicelui BET din ultimii 10 ani, se văd patru ani mai puţin favorabili în care piaţa a fost marcată de scăderi (1998) şi evoluţii în palier (1999-2001).

Din 2005, au început creşterile. Timp de cinci ani, piaţa a urcat an de an. În 2007 s-a oprit pentru că avea nevoie de o pauză, de un moment de respiro. După şase ani de creştere economică, s-au acumulat o serie de dezechilibre macroeconomice care trebuie reglate. Avem o corecţie macroeconomică, corecţie necesară care mă aştept să contribuie la un soft-landing. Cât de rapidă va fi revenirea e greu de apreciat, pentru că depinde nu doar de conjunctura internă, ci şi de cea externă, care nu e tocmai roz. Recuperarea ar putea fi lentă, nu la fel de violentă precum corecţia, însă echilibrarea deficitelor şi atenuarea presiunilor acumulate vor iniţia un nou ciclu ascendent de cinci-şase ani. Suntem la jumătatea trendului. Mai e loc pentru încă un ciclu de creştere accelerată până la adoptarea monedei euro.