Bursa de la Bucureşti s-a menţinut şi miercuri pe linia descendentă şi a coborât cu 4,47%, influenţată de declinul pieţelor externe şi de ordinele de vânzare introduse de unii investitori străini care continuă să iasă de pe unele acţiuni.

În această săptămână, indicele general al bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu 9,7%, în contextul în care pieţele financiare externe sunt puternic afectate de îngrijorările investitorilor privind posibilitatea extinderii problemelor din Grecia şi în alte state din zona euro.

În prima oră a şedinţei de miercuri, investitorii de la BVB au introdus numeroase ordine de vânzare, ducând media pieţei cu 5% sub nivelul de la finalul şedinţei de marţi, în contextul corecţiilor de pe bursele mature din Europa. Spre jumătatea şedinţei, pieţele vest-europene au trecut pe creştere uşoară, scăderea bursei locale temperându-se la 2,7%.

Spre închiderea sesiunii de la BVB, acţiunile la bursele internaţionale au început din nou să coboare, determinându-i pe investitorii de la Bucureşti să introducă din nou mai multe ordine de vânzare. Revenirea pe scădere a fost influenţată de declinul pieţelor din SUA, care la deschiderea şedinţei de miercuri au coborât cu până la 1,3%

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele mature din Europa erau în scădere cu până la 1,6%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii cuprinse între 1,1% şi 4,4%.

Scăderea pieţei a fost însoţită majorarea volumelor de titluri tranzacţionate, lichiditatea bursei urcând la 67,2 milioane lei (16,2 milioane euro). Rulajul este cu 30% mai mare comparativ cu valoarea cumulată a operaţiunilor de marţi, de 52,2 milioane lei (12,6 milioane euro).

„Judecând după volumele mari de acţiuni tranzacţionate, în special pe SIF-uri, cred că este vorba de ieşirea din piaţă a unuia sau mai multor fonduri străine. Dacă acestea au multe acţiuni de vândut durează ceva timp până reuşesc să le cedeze pe toate, pentru că piaţa noastră este mică. Astfel, se creează presiune la vânzare şi preţurile se tot duc în jos, iar unii dintre speculatori intră la cumpărare. Probabil că scăderile vor continua până fondurile respective vor vinde tot ce au de lichidat şi apoi vom vedea o revenire, pentru că din punct de vedere al rezultatelor companiilor nu sunt semne de corecţii”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan.

El consideră că ştirile privind o posibilă majorare a cotei unice şi a TVA la cererea FMI nu influenţează pe termen scurt piaţa, principalii factori fiind declinul burselor externe, în contextul problemelor din Grecia, şi ieşirea unor investitori străini de pe acţiunile de la BVB.

„Majorarea taxelor va avea un impact pe termen mai lung, pentru că dacă investitorii vor ajunge să plătească impozite mai mari în România vor evita bursa noastră. Pentru moment, încă nu a fost anunţat nimic oficial în privinţa majorării taxelor, astfel că nu văd ce efect ar putea avea acum aceste ştiri în piaţă”, a afirmat Moldovan.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 5,26%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au împins indicele BET-FI cu 3,04% sub referinţă.

Ordinele de vânzare au dus în jos, în medie cu 4,78%, şi preţurile acţiunilor companiilor din sectorul energetic.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în picaj cu 4,37%.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost de departe cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 20,6 milioane lei, şi au susţinut 31% din rulajul bursei, La finalul şedinţei, titlurile erau cotate la 1,71 lei, preţ cu 3,93% sub referinţă.

SURSA: Mediafax