"Noiembrie a fost o lună plină la Bursa de Valori Bucureşti. Pe segmentul de acţiuni au avut loc două listări cu valoare totală de 64 de milioane de euro, iar pe segmentul de obligaţiuni au intrat la tranzacţionare obligaţiuni de 1,2 milioane de euro. Bursa românească a ajuns la 88 de emitenţi la finalul lunii trecute, după ce, numai în ultimele 12 luni, cinci companii s-au listat pe piaţa principală, ceea ce reprezintă cea mai bună performanţă din istoria bursei ca număr de noi companii. Trendul listărilor sperăm să continue în 2018 şi astfel alte companii să intre în ringul bursier", a spus Anghel, potrivit unui comunicat al BVB, transmite Agerpres. 

La finalul lunii noiembrie, BET, indicele principal al pieţei, care măsoară evoluţia celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a menţinut un plus de aproape 10 procente şi a închis luna la un nivel de 7.796 puncte, cu 700 de puncte peste nivelul la care începuse anul 2017. 

După primele 11 luni, indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 20% şi a închis ultima şedinţă din noiembrie la un nivel de 10.483 puncte. Din rândul tuturor indicilor BVB, cel mai semnificativ avans, de aproape 30%, a fost înregistrat de BET-FI, indicele care reflectă evoluţia societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) şi a Fondului Proprietatea, care a ajuns la 38.466 de puncte la finalul lunii trecute. 

"Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a depăşit nivelul de 2 miliarde de euro la finalul lunii noiembrie şi a înregistrat un avans de 16% faţă de primele 11 luni ale anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de peste 9,3 milioane de euro după primele 11 luni. Astfel, comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2016, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a crescut cu 18%", menţionează sursa citată. 

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a ajuns la 19,8 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a fost de 35,6 miliarde de euro. 

BVB reaminteşte că două companii s-au listat într-o singură lună, în noiembrie, la BVB, respectiv Transilvania Broker de Asigurare şi Sphera Franchise Group. 

"Acţiunile Transilvania Broker de Asigurare, unul dintre principalii jucători din piaţa locală de brokeraj în asigurări, au intrat la tranzacţionare pe piaţa reglementată a BVB pe data de 2 noiembrie 2017, cu simbolul bursier TBK. Au fost vândute 625.000 de acţiuni reprezentând 25% din capitalul social. Preţul din ofertă a fost de 15,5 lei/acţiune, iar în urma aplicării discountului de 7% preţul stabilit a fost de 14,4150 lei/acţiune, iar valoarea ofertei a depăşit astfel 9 milioane de lei. Transilvania Broker este primul broker de asigurare din România care s-a listat pe bursa românească", informează operatorul pieţei de capital. 

Acţiunile Sphera Franchise Group au intrat la tranzacţionare la BVB pe 9 noiembrie 2017, cu simbolul bursier SFG. Compania care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell a devenit astfel primul operator din domeniul foodservice listat la BVB. Preţul final de ofertă pentru cele 9,83 de milioane de acţiuni emise de Sphera a fost stabilit la 29 lei pe acţiune. La acest preţ, valoarea ofertei a fost de peste 285 milioane lei (echivalentul a 62 de milioane de euro). 

În noiembrie, două emisiuni de obligaţiuni au intrat la tranzacţionare la BVB. 

"Obligaţiunile corporative emise de Investia Finance cu simbolul INV22, se tranzacţionează în cadrul Sistemului Alternativ de Tranzacţionare administrat de BVB începând cu 27 noiembrie 2017. Emisiunea a fost formată din 10.000 de obligaţiuni, negarantate, denominate în lei, cu o valoare nominală de 100 de lei şi în valoare totală de un milion de lei. Rata anuală a dobânzii este de 7% pe an, iar data maturităţii este martie 2022", conform BVB. 

Bursa reaminteşte că, începând cu 28 noiembrie 2017, au intrat la tranzacţionare în cadrul Sistemului Alternativ de Tranzacţionare administrat de BVB obligaţiunile corporative emise de Bittnet Systems, cu simbolul BNET22. Emisiunea a fost formată din 45.000 de obligaţiuni, negarantate, denominate în lei, cu o valoare nominală de 100 de lei şi în valoare totală de 4,5 milioane lei. Rata anuală a dobânzii este fixă de 9% pe an, iar data maturităţii este septembrie 2022.