Nicolae Ciucă ar fi un candidat bun pentru alegerile prezidențiale din 2024

Întrebat cine va fi candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024, Sebastian Burduja a spus că președintele partidului, Nicolae Ciucă, are întâietate să candideze și să își asume această candidatură. Vicepreședintele liberal a spus că Nicolae Ciucă este un om foarte corect, foarte disciplinat, dar și un lider bun, cu viziune.

„Preşedintele partidului. Conform statutului, are întâietate să candideze şi să-şi asume această candidatură. Întodeauna dreapta a câştigat preşedinţia în ultimii 20 de ani. PNL nu are cum să renunţe la acest obiectiv. E cel mai important obiectiv pentru anul viitor: câştigarea preşedinţiei României.

Domnul Ciucă e o variantă foarte bună, am lucrat cu dânsul, e un om foarte corect, foarte disciplinat, un lider bun, care impune termene, are viziune. Când mă gândesc la conflictele din jurul nostru, are profilul potrivit pentru a da funcţiei de preşedinte toate ingredientele unui mandat de succes”, a declarat el în emisiunea „Insider Politic” de la Prima News, difuzată sâmbătă, pe 11 noiembrie.

Eduard Hellvig este un alt posibil candidat din partea PNL

Ministrul Energiei a mai spus că o altă variantă liberală pentru Cotroceni ar fi Eduard Hellvig, fostul director al SRI. Cu toate acestea, liderul Partidului, Nicolae Ciucă, rămâne candidatul PNL la alegerile prezidentiale.

Sebastian Burduja a spus că „și domnul Hellvig are o experienţă foarte bună, şi politică, şi administrativă, şi în planul relaţiilor internaţionale, pentru că preşedintele ţării e orientat mai mult către exterior. Va fi o decizie a partidului. Dar, în acest moment, preşedintele partidului e candidatul la prezidenţiale”.

Întrebat dacă Eduard Hellvig ar putea fi putea fi primul pe lista PNL pentru europarlamentare, vicepreședintele liberal a răspuns că „e o variantă, dar e opţiunea dânsului”.

„E alegerea dânsului. Sigur, are o experienţă naţională şi internaţională extrem de bogată, cred că are un cuvânt de spus în politica românească. Doar românii o vor decide la vot şi dânsul, dacă se va prezenta pe buletinul de vot”, a spus el.

Despre posibilitatea ca Mircea Geoană să fie candidatul liberal pentru Cotroceni, ministrul Energiei a răspuns:

„Nu ştiu. E o decizie de partid şi îmi vine greu să întrevăd un scenariu în care PNL nu şi-ar susţine propriul candidat pentru preşedinţia României”.

PNL nu va intra niciodată într-o coaliție cu AUR

Tot în cadrul emisiunii „Insider Politic”, Sebastian Burduja a spus că PNL nu va intra niciodată într-o coaliție cu AUR. Întrebat dacă ia în calcul această variantă, el a răspuns: „Nu. Niciodată!”

Întrebat dacă ar prefera să treacă în opoziție decât să guverneze alături de AUR, ministrul Energiei a răspuns: „Categoric, da. E vorba de valori fundamentale aici. Atracţia puterii e importantă pentru orice partid politic, chit că vrei puterea doar ca să faci bine pentru generaţiile viitoare, dar nu implică orice compromis.

„Cred că acesta ar fi un compromis prea mare şi nu ar avea niciun fel de logică nici pentru cetăţeni să pui două partide fundamental diferite într-o coaliţie de guvernare”, a adăugat el.

Cât despre posibilitatea unei coaliții PSD-AUR, oficialul a spus: „Eu sper că nu. Totuşi, PSD, fiind ancorat în familia europeană a socialiştilor, având deschidere către vest, să ia în calcul foarte bine opţiunile pe care le are.”