În cadrul unei vizite la Varna, Borisov a spus că acum un an şi jumătate, în timpul precedentului său mandat de premier, România primea un raport de monitorizare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene la fiecare şase luni, în timp ce raportul pentru Bulgaria acoperea un an şi jumătate, dar, cu toate acestea, toată lumea compara cele două ţări.

'Într-un fel, ei (România – n.r.) încercau să ne ajungă din urmă. În acelaşi timp, ne doream, dacă era posibil, să fim trataţi separat de ei în ceea ce priveşte aderarea la Schengen. Ce s-a întâmplat într-un an şi jumătate este că românii ne dau nouă acum un exemplu. Patru ani au fost în urma noastră', a declarat Borisov, promiţând că Bulgaria va depăşi din nou România la acest capitol în 3-4 luni, conform relatării postului naţional de radio din Bulgaria, preluat de Novinite.

Borisov le-a mai spus jurnaliştilor că ministrul de justiţie Hristo Ivanov va înainta până la Paşte un proiect de lege pentru amendarea şi completarea legislaţiei privind sistemul judiciar.

Bulgaria a decis să urmeze exemplul României şi a anunţat un plan de creare a unei structuri specializate care să investigheze faptele de corupţie ale înalţilor oficiali, pentru a nu mai fi percepută drept una dintre cele corupte ţări ale Europei, au relatat vineri agenţiile Reuters şi BTA.

Noua instituţie va fi constituită din procurori, anchetatori şi inspectori şi ar urma să devină operaţională la începutul anului viitor, probabil în luna aprilie. Guvernul de la Sofia estimează că 7.670 de responsabili ar putea fi investigaţi de această nouă autoritate. De asemenea, cei care vor furniza autorităţilor informaţii de natură să ajute anchetele vor primi sume de bani drept recompensă.

Corupţia a erodat încrederea bulgarilor în instituţiile statului şi descurajează investiţiile. Uniunea Europeană a criticat în mod repetat autorităţile de la Sofia pentru reforma lentă şi ineficientă a sistemului judiciar, care s-a dovedit incapabil să sancţioneze oficialii acuzaţi de fapte de corupţie, un efect fiind rămânerea în continuare a Bulgariei în afara spaţiului Schengen.

'Nu înregistrăm progrese în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt', a admis vice-premierul Meglena Kuneva, subliniind că Bulgaria doreşte să urmeze exemplul României, unde politicieni, oficiali şi oameni de afaceri au fost investigaţi şi condamnaţi pentru corupţie.

Ea a menţionat că noua instituţie anticorupţie va fi creată după modelul celei similare din România, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi va colabora îndeaproape cu serviciile secrete pentru protecţia informaţiilor legate de anchete.

Combaterea corupţiei şi reforma sistemului judiciar fac parte dintre măsurile promise de noul premier bulgar Boiko Borisov. Totuşi, 'această strategie anticorupţie are nevoie de un larg sprijin din partea clasei politice şi a întregului sistem judiciar', atrage atenţia un analist politic local.

De altfel, mai trebuie stabilite multe detalii privind noua structură judiciară, nefiind clar nici dacă ea va fi o agenţie sau o comisie. În plus, trebuie luate şi măsuri astfel încât activitatea ei să nu se suprapună cu cea a altor instituţii.AGERPRES