Bulgaria, care consumă în prezent 2,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an, intenţionează să-şi reducă importurile de gaz rusesc până la 500 de milioane de metri cubi. În prezent, ţara cumpără de la Rusia două miliarde de metri cubi. Potrivit ministrului bulgar al economiei, Traicho Traikov, Bulgaria plănuieşte să reducă cota de gaz rusesc prin intermediul extracţiilor proprii şi al achiziţiilor de gaz de la alţi furnizori.

Autorităţile bulgăreşti anunţaseră de mai multe ori că intenţionează să reducă importul de gaz din Rusia, aminteşte ziarul rus. În mod concret era vorba despre exploatarea zăcămintelor de gaz de şist din regiunile nord-estice ale Bulgariei. Respectivul proiect a stârnit interesul companiei americane Chevron, care a promis că va investi în cercetare şi exploatare 30 de milioane de euro. De altfel, respectiva iniţiativă a autorităţilor Bulgariei a suscitat critici vehemente din partea opoziţiei şi organizaţiilor ecologiste.

Din 2011, importurile de gaz din Rusia au fost sistate de Croaţia, unde Gazprom vindea înainte circa 1 miliard de metri cubi de gaz pe an. Croaţia a înlocuit aceste cantităţi cu ajutorul companiei italiene Eni, cu care a semnat un contract pe trei ani în vederea livrării până la 750 de milioane de metri cubi de gaz pe an.

În ultimii ani, cooperarea dintre Bulgaria şi Rusia în domeniul energetic rămâne presărată cu scandaluri. Noul guvern bulgar, care a venit la putere în iulie 2009, a dat de înţeles de la bun început că intenţionează să revizuiască acordurile cu Rusia în domeniul energetic. Astfel, Sofia a respins pentru a treia oară oferta Rusiei în vederea construirii oleoductului Burgas-Aleksandroupolis. În situaţia în care noul raport nu va corespunde cerinţelor ecologice ale Bulgariei, proiectul va fi sistat.

Gazprom este unul dintre principalii furnizorii de gaz pe piaţa europeană. Pentru a-şi creşte cota de piaţă, compania rusă construieşte în prezent două gazoducte: Nord Stream şi South Stream. Acesta din urmă este construit de Gazprom în cooperare cu Eni. Se aşteaptă ca şi Bulgaria să ia parte la proiect.

În ianuarie-mai 2011, încasările obţinute de Gazprom din exporturi s-au ridicat la 36,3 miliarde de dolari, iar conducerea companiei speră că până la finele anului să câştige din vânzările în Europa până la 60 de miliarde de dolari. Potrivit pronosticului optimist al companiei, exporturile sale de gaz în străinătatea îndepărtată se vor ridica la 158 miliarde de metri cubi, iar în ţările Europei – la 155 de miliarde.
SURSA: Agerpres