Miercuri, Guvernul bulgar a scos la iveală un pachet dens, care aduce măsuri împotriva crizei. Acesta are ca scop protejarea companiilor și consumatorilor cu venituri reduse față de creșterea prețurilor în domeniul energiei și față de creșterea prețurilor alimentelor. Creșterea survenită din cauza războiului din Ucraina, după cum a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, transmite Reuters.

Ce presupune ajutorul pe care l-ar oferi Guvernul bulgar?

Stimulente în valoare de două miliarde de leva, aproximativ 1,1 miliarde de dolari ar fi pachetul la care a convenit coaliția la putere. Pe lângă aceste stimulente ar mai fi eliminarea taxei pe valoarea adăugată la pâine, subvenții la carburanți, majorarea pensiilor și reducerea de tace pentru familiile tinere.

Acest nou pachet ar fi o adăugare la celelalte măsuri deja adoptate care au păstrat prețurile neschimbate la energie electrică pentru gospodării, începând din luna iulie a anului trecut, precum şi despăgubiri acordate companiilor care prezintă costurile ridicate de energie.

Petkov a comunicat că aceste măsuri sunt o oportunitate pentru a-i sprijini pe cei vulnerabili, care se află într-o situație precară din cauza impactului pe care inflația l-a avut. El a continuat prin a spune că nivelul de trai din Bulgaria va fi menținut în continuare.

„Măsurile sunt o oportunitate pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, care sunt în cel mai mare pericol de pe urma impactului inflaţiei şi au un accent specific pe combustibili şi energie”, a declarat premierul Kiril Petkov jurnaliştilor. „Pachetul garantează că standardul de viaţă pentru toţi cetăţenii bulgari va fi menţinut”, a adăugat Petkov.

Care ar fi consecințele acestui plan?

Începând de la 1 iulie, pensiile de star ar fi și ele majorate, în medie cu 20%, iar TVA-ul la pâine ar fi eliminat timp de 12 luni. Pe lângă acestea TVA-ul la încălzire și gaze naturale pentru gospodării va fi de 9% timp tot de un an. Mai mult, Guvernul de la Sofia va oferi o reducere de 0,25 de leva pentru litrul de benzină, motorină, GPL și metan, începând tot din luna iulie și până la finalul anului.

Deficitul bugetar s-ar aștepat că nu va crește mai departe 4% din PIB pentru acest an, ținta propusă de autoritățile de la Sofia. Acest deficit îl așteaptă a fi finanțat din creșterea veniturilor din taxe. Una din sursele de finanțarea ar fi taxarea profiturilor excesive înregistrate de firmele din energie ca urmare a majorării prețurilor la petrol și gaze. Odată cu rectificare bugetului de stat din luna iulie vor apărea și calculele exact, a comunicat ministrul bulgar al Finanțelor, Assen Vassilev.