Cum poți obține un buletin provizoriu? Iată regulile valabile pentru 2024

Buletin provizoriu. Cu puțin timp în urmă, regulile pentru obținerea cărților de identitate în România au fost schimbate în mod semnificativ, făcând mai ușor procesul de obținere a unei cărți de identitate temporare.

Ordonanța Guvernamentală 9/2024, intrată în vigoare la 28 ianuarie 2024, a adus modificări importante la OUG 97/2005 privind înregistrarea, domiciliul, reședința și documentele de identitate ale cetățenilor români.

Această nouă regulă extinde posibilitățile pentru oamenii care solicită o carte de identitate temporară.

În plus față de circumstanțele deja existente, cum ar fi lipsa documentelor necesare pentru o carte de identitate permanentă sau pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării care locuiesc temporar în România, acum oamenii pot solicita cărți de identitate temporare și atunci când își schimbă adresa de domiciliu sau se modifică numele străzii.

De exemplu, dacă cineva solicită un nou act de identitate din cauza modificării sau expirării adresei de domiciliu, schimbării numelor sau poziției locale a localităților și străzilor, renumerotării sau reorganizării imobilelor, sau înființării noi localități sau străzi, acum este posibil să primească o carte de identitate temporară.

De ce au nevoie minorii care vor să-și facă buletin?

Un alt aspect important inclus în noua ordonanță se referă la eliberarea actelor de identitate pentru copii. În cazul în care se eliberează un act de identitate pentru un minor, nu mai este necesară declarația pe proprie răspundere a solicitantului. Acum, adresa de domiciliu poate fi confirmată cu actul de identitate al părintelui.

În plus, pentru copiii care sunt găzduiți în instituții de protecție sau centre de servicii sociale care nu sunt sub administrarea autorităților publice locale, confirmarea adresei de domiciliu poate fi făcută cu alte documente.

Vorbim despre:

  • documentele privind locuința;
  • sau o declarație scrisă de la persoana care îi găzduiește.

În final, ordonanța își propune să faciliteze relația dintre cetățeni și administrația publică. Astfel, acum cetățenii români pot accesa informațiile referitoare la domiciliile anterioare de la orice serviciu de evidență a persoanelor, nu doar de la cel responsabil pentru domiciliul lor curent, așa cum era reglementat anterior.

Aceste modificări reprezintă un pas înainte în simplificarea procesului de obținere a actelor de identitate și în adaptarea la diversele situații cu care se pot confrunta cetățenii.