Cartea de identitate se eliberează prin proceduri simplificate

Conform Guvernului, noul act normativ are ca obiectiv și simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației când se eliberează cartea de identitatea a unui cetățean. Astfel, cetățenii pot solicita o adeverință privind istoricul domiciliar de la oricare Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Și nu doar de la cel din zona de domiciliu.

În conformitate cu legislația în vigoare, perioada de valabilitate a cărții de identitate provizorii este următoarea:

  • Un an în cazul în care solicitantul nu furnizează toate documentele necesare pentru eliberarea cărții de identitate, a cărții de identitate simplă sau a cărții electronice de identitate. Acest termen se aplică și atunci când nu se poate efectua temporar procedura de preluare a datelor biometrice sau în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate (CRDS), dar care locuiesc temporar în România.
  • 45 de zile atunci când se solicită eliberarea unei cărți electronice de identitate, a unei cărți de identitate simple sau a unei cărți de identitate în situațiile prevăzute în articolul 19, alineatul (1). Aceste situații includ expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează să fie înnoit, în cazul modificării numelui sau prenumelui titularului sau a datei de naștere, atribuirea unui nou CNP, deteriorarea actului de identitate, furtul sau distrugerea acestuia, schimbarea sexului sau anularea actului de identitate.

Buletinele cu cip vor fi de dimensiunea unui card

Noul an a adus o schimbare semnificativă în ceea ce privește cărțile de identitate. Ele vor fi redimensionate la dimensiunea unui card bancar. Și vor include un cip pentru stocarea datelor personale ale cetățeanului. Aceste informații vor cuprinde numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal și două amprente digitale.

Aceste cărți electronice de identitate vor fi recunoscute în toate țările membre ale Uniunii Europene. Dar și în statele care acceptă această formă de identificare, eliminând necesitatea de a deține un pașaport în timpul călătoriilor.

Pot fi emise și cărți de identitate clasice

Cei nesiguri sau care refuză noile cărți electronice de identitate, există posibilitatea de a depune o cerere pentru a primi un buletin de identitate clasic.

Încă din 2019, Parlamentul European a solicitat României să implementeze și să emită noile cărți electronice de identitate. După doi ani, proiectul a fost pus în practică la Cluj. Acum, începând cu 1 ianuarie, toți cetățenii români vor primi cărți electronice de identitate.

Cărțile de identitate simple, care reprezintă o alternativă la cele cu cip, vor fi valabile doar la nivel național. Acestea, dar și cele emise până la sfârșitul anului precedent vor continua să servească drept documente de călătorie atâta timp cât sunt în termen de valabilitate.

Conform unui proiect de ordonanță, nu doar cărțile simple de identitate emise până la finalul anului curent vor putea fi utilizate ca documente de călătorie în statele UE. Sau în statele terțe care le recunosc, conform legislației în vigoare. Ci și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023.

Plecările în străinătate sunt permise cu vechile buletine

Astfel, proiectul de Ordonanță de Urgență de la MAI elimină restricția referitoare la data emiterii cărților de identitate. Pentru utilizarea lor ca document de călătorie peste hotare. Începând de acum, călătoria internațională este permisă pe baza cărților de identitate emise până la 31 decembrie 2023.

Cu alte cuvinte, în cazul implementării proiectului actele de identitate ale cetățenilor români vor cuprinde prevederi precum:

„Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…)”.