Liberalul Tănase Stamule a atras atenția asupra unei găuri în buget, subliniind că aceasta nu vine, „pentru prima dată în istorie”, de la ANAF, având în vedere că încasările au crescut acolo.

Ministerul de Finanțe a ignorat total avertismentele

De asemenea, el acuză ministerul Finanțelor că a inclus în veniturile bugetare pentru 2023 sumele provenite din TVA și accizele pentru combustibili, gaze și curent la nivelul din 2022. Aceste venituri extraordinare, generate de criza energetică din 2022 și care nu se vor mai repeta, au fost luate în considerare în bugetul anului următor, mai punctează Tănase Stamule.

„A început să apară în spațiul public gaura din bugetul României. În primele luni un fleac de 9 mld de lei. Aceasta gaură, pentru prima dată în istorie, nu vine de la ANAF, acolo chiar au crescut încasările. Ea vine din modul total inconștient în care s-a construit bugetul României în 2023.

Ministrul de Finanțe, ignorând total avertismentele ANAF, Consiliului Fiscal, etc a inclus in veniturile pe 2023 TVA și accize pentru combustibili, gaze și curent la nivelul 2022. Toate veniturile extraordinare cauzate de criza energetică din 2022 și care nu se vor mai repeta, au fost incluse și în bugetul din 2023.

Așteptarea bugetara este ca OMV să plătească accize pentru un preț de 10 lei la motorină, cand la pompă e 6,5 lei sau ca Romgaz și Hidroelectrica să plătească TVA la prețul de anul trecut, deși prețurile au fost plafonate. Toți se uită la direcția de mari contribuabili din ANAF și spun ca nu s-a încasat acolo. Realitatea este că nu vom încasa niciodată acei bani din motive obiective”, a declarat liberalul.

Bugetul național este construit pe o mare minciună

Acesta subliniază că este prima dată în istoria României când bugetul național este construit pe „o mare minciună”, iar gaura bugetară estimată pentru anul 2023 este de 25 de miliarde de lei.

„De ce a făcut Ministrul de Finanțe asta? Ca să fericească pe toată lumea care a cerut bani la buget!

Este prima dată în istoria României când bugetul național este construit pe așa o mare minciună. Doar pe zona de venituri supraestimate, gaura bugetară prognozată astăzi este de 25 de miliarde de lei pentru 2023”, a mai transmis Tănase Stamule într-o postare pe Facebook.