La bugetul pe 2018 al Ministerului Mediului au fost depuse nouă amendamente, dar niciunul nu a fost avizat favorabil. 

În ceea ce priveşte propunerea bugetară pentru anul viitor, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a punctat faptul că acesta este destul de mic, în timp ce planul pentru investiţii este realizat pe programe menite să rezolve, în anii următori, anumite probleme. 

"Un buget nu tocmai mare, un buget destul de mic. Acesta este format din 412.807 mii de la bugetul de stat şi 32.100 mii din venituri proprii. Nu avem un buget foarte mare la investiţii. În general, bugetul pentru investiţii este făcut pe programe care să ne ajute în perioada anilor viitori pentru a rezolva nişte probleme fie în domeniul biodiversităţii, unde au fost probleme, fie cu despăgubirile către anumite persoane fizice sau juridice, sau fie că avem nevoie de programe de IT pentru a putea implementa alte programe care să poată să ne uşureze munca. În acelaşi timp, avem bani pentru proiectul de la Babele, de la Buşteni, bani pe care îi vom da la APM Prahova pentru o investiţie făcută la Staţia Regională de Supraveghere a Radioactivităţii, lucru care trebuie făcut din 2016. De asemenea, pe capitolul 58, pe Programul aferent obiectivelor specifice, avem prinsă suma de 42.548 lei, bani care sunt necesari pentru co-finanţări în aplicaţii POCA, POIM, POCU pe proiecte LIFE sau proiecte norvegiene. Sunt unul dintre miniştrii care, pe vremea când am mai fost la Ministerul Mediului, se apropia de 90%. Mi-am propus ca toate proiectele pe care le-am scris şi deja sunt eligibile în POCA sau POIM, anul viitor să aibă finanţare pentru care vom cheltui banii, iar alocările vor fi date", a afirmat Gavrilescu. 

Proiecţia bugetară prevede, în 2018, pentru Ministerului Mediului, o alocare de 444,907 milioane de lei (credite de angajament, respectiv credite bugetare), în scădere cu 5,35% faţă de execuţia preliminată din 2017, care s-a situat la valoarea de 470,061 milioane de lei. 

Cheltuielile curente vor fi de 377,907 milioane lei, mai mici cu 6,91% în comparaţie cu anul anterior, în timp ce pentru bunuri şi servicii ar urma să fie alocaţi 107,500 milioane de lei, cu 5,61% sub valoarea din 2017. 

De asemenea, proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 – 2020 au prevăzută suma de 42,548 milioane lei, în creştere cu 179,04% faţă de alocarea din anul anterior. 

Sursele de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării sunt structurate astfel: 92,80% din bugetul de stat şi 7,20% din venituri proprii.

AGERPRES