Prețul barilului de petrol rusesc (țițeiul din Urali), exportat de Rusia, a scăzut, constant, de când plafonarea a intrat în vigoare, anul trecut, la 5 decembrie. La acest nivel, producția poate continua, dar la un nivel mult mai apropiat de costurile de extracție, diminuând considerabil profiturile rusești, informează Fortune.

De ce este o veste bună

„Prețul țițeiului din Urali a scăzut brusc față de Brent, de la începutul plafonării decisă de statele G7”, a scris Robin Brooks, economist șef al grupului de lobby IIF.

„Este o veste bună, pentru că Putin obține astfel mai puțini bani pentru a-și duce războiul”, susține acesta. Anul trecut,  prețul barilului de petrol rusesc (țiței din Urali) a fost de 76,09 dolari pe baril, a declarat Ministerul rus de Finanțe.

Cu toate acestea, prețul a scăzut începând cu decembrie. În prima lună a plafonării impusă de G7, a scăzut la o medie de 50,47 dolari pe baril, în scădere cu aproape o treime față de perioada similară din 2021.

40 de dolari pe baril, o catastrofă pentru buget și economie

Recent, țițeiul din Urali s-a tranzacționat la 38 de dolari, adică sub pragul de 40 de dolari pe care mulți îl consideră costul de producție al Rusiei.

„Ministerul de Finanțe a confirmat că totul în ceea ce privește prețul barilului de petrol rusesc nu este rău, ci foarte rău”, a declarat economistul Cetrocredit Bank, Evgheni Suvorov, pentru Moscow Times.

„40 de dolari pe baril poate fi o adevărată catastrofă pentru buget și economie. Dacă prețul de 45-50 de dolari va deveni noua normalitate, ministerul de Finanțe va trebui să treacă la un regim de austeritate în acest an”, apreciază expertul.

Dilemele europene

Una dintre dilemele cu care se confruntă Europa este cum să pună capăt dependenței de importurile rusești, care finanțează efortul de război al lui Putin, într-un moment în care invazia a dus la creșterea prețurilor globale la energie și a umplut visteria Kremlinului.

Un embargo efectiv asupra petrolului impus de UE nu a funcționat. Europa a importat țiței de pe navele aflate sub pavilion neutru, ale țărilor terțe, sau chiar de pe navele UE.

Ministerul rus al Energiei a anunțat deja că lucrează la măsuri suplimentare, pentru a limita valoarea reducerilor de preț la care se tranzacționează țițeiul rusesc, în comparație cu celelalte sortimente de pe piață, potrivit Reuters.

Rusia, care este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume și era cel mai mare exportator de gaze este afectată de sancțiuni, în condițiile în care, tradițional,  vânzările de petrol și gaze reprezentau aproape jumătate din veniturile bugetului de stat ale țării, notează Reuters.