Parlamentarii romini primesc mai multe sau mai putine minute de convorbire, i functie de un singur criteriu si anume de ordinea ierarhica a acestora. Datorita ofertei extraordinare lansate de Connex, conducerea Camerei Deputatilor a decis ca membrilor Biroului Permanent, secretarului general al Camerei si secretarilor generali adjuncti sa le fie decontate din bugetul acestui for legislativ abonamentele lunare la telefonie mobila i valoare de 42 de dolari fiecare, cu 900 de minute incluse.
Alaturi de presedintele Valer Dorneanu, Biroul Permanent are alti 12 membri, adica 4 vicepresedinti, 4 secretari si 4 chestori. Acestor 13 demnitari li se alatura cei 3 din secretariatul general, deci avem deja 16 beneficiari a cite unui abonament cu 900 de minute incluse, i valoare de 42 de dolari. Suma totala cheltuita pentru acestia este de 17.808.000 lei, la un curs al lunii februarie de 26.500 de lei dolarul american.
Apoi, potrivit unui memorandum intern, un presedinte de comisie, precum deputatul Florin Georgescu (Comisia pentru Buget Finante), sau un lider de grup parlamentar, cum este Valeriu Stoica (PNL), poate beneficia, din bugetul Camerei Deputatilor, de abonamentele Connex de 28 de dolari, cu 700 de minute incluse. in cazul i care respectivii efectueaza convorbiri suplimentare fata de numarul de minute alocate sau convorbiri internationale neincluse i abonament, diferentele de cost urmeaza a fi acoperite din sumele forfetare repartizate fiecarui parlamentar sau din veniturile proprii. Daca ne uitam la componenta Camerei Deputatilor, observam ca sunt 16 presedinti de comisii permanente, plus 6 lideri de grupuri parlamentare, deci 22 de deputati ce intra i aceasta categorie de consumatori de telefonie mobila platita de la buget. Ceea ce iseamna un total lunar de 616 USD, adica 16.324.000 lei. Suma este destul de mare si chiar presedintele Comisiei de Buget Finante Banci, Florin Georgescu, considera ca „abonamentul (de 700 de minute) putea sa fie si mai mic. Cred ca sunt suficiente spatii pentru a mai reduce aceste cheltuieli la nivelul itregii Camere a Deputatilor, inclusiv la nivelul structurilor administrative. Costurile pot fi diminuate. Cit priveste presedintii de comisii, eu cred ca abonamentele lor pot sa se reduca la valoarea celor pentru un deputat obisnuit”.
Conform aceluiasi memorandum intern, deputatii „simpli”, vor beneficia de decontarea din bugetul Camerei a unui abonament lunar de 18 dolari, cu 350 de minute incluse, iar diferenta de 10 dolari pina la un abonament de 28 de dolari, care cuprinde 700 de minute, va fi suportata din suma forfetara, acordata tot din bugetul Camerei pentru cheltuielile i circumscriptiile electorale. Cum si banii pentru abonamentul standard de 18 dolari, si cei pentru varianta extinsa la 28 de dolari provin din aceeasi mare si icapatoare punga bugetara, facem un alt calcul: 309 deputati x 28 USD si obtinem un alt total partial, i valoare de 8.652 USD, adica 229.278.000 lei cheltuiti la fiecare 30 de zile.
Toata lumea se foloseste de legea tacerii
O alta isumare simpla arata ca Parlamentul scoate din buzunarele noastre, i fiecare luna, 263.410.000 milioane de lei pentru plata telefoanelor deputatilor. Un calcul similar efectuat pentru Senat adauga la aceasta suma alte peste 100 de milioane de lei. Ceea ce iseamna ca, raportind totul la un itreg an, bugetul cheltuieste, din saracele sale economii, peste 4 miliarde de lei, pe GSM-ul confratilor senatori si deputati.
in plus, si personalului Secretariatului General al Camerei Deputatilor, care este dotat cu telefoane GSM, i se va deconta din bugetul Camerei un abonament lunar de 18 dolari, cu 350 de minute incluse, iar abonamentele repartizate Centrului International de Conferinte vor fi decontate din venituri extrabugetare. Situatia se repeta si la Senat ca si la Camera, unde banii se regasesc i bugetul pentru cheltuielile materiale si servicii, care prevede pentru 2001 o alocare totala de peste 252 de miliarde de lei, din care circa 9 miliarde revin cheltuielilor pentru „prestari de servicii cu caracter functional”.
Despre aceasta categorie de cheltuieli e greu sa vorbesti atit cu functionarii Camerei, cit si cu cei de la Senat. in general, mesajul transmis este acela ca e vorba de un subiect delicat, la limita secretului de serviciu. Iar furnizorul de telefonie mobila respecta aceasta „lege a tacerii” impusa de un partener „gras”, cistigat i urma unei oferte mai mult decit convenabile. Cristina Hanganu, director de relatii publice la Connex, ne-a comunicat: „Contractul de prestari servicii de telefonie mobila este cel aprobat de toate organele i drept din Rominia. El este, cu mici exceptii, acelasi pentru toate societatile de profil. in ceea ce priveste abordarea acestei probleme sub aspect comercial, acest aspect este reglementat de Codul civil si comercial, iar informatiile cuprinse i acesta nu pot fi dezvaluite decit cu acordul expres al celor doua parti contractante. Avind i vedere ca din partea noastra nu exista nici un fel de rezerva i acest sens, va trebui sa asigurati acordul celeilalte parti contractante”.
Surse din aparatul tehnic al Parlamentului sustin ca exceptiile de care amintea doamna Hanganu s-ar putea referi si la oferirea de catre Connex a unui anumit numar de abonamente, unora dintre senatorii si deputatii „cu greutate”, i mod gratuit, din fondurile de protocol ale companiei. Ar fi acesta nu numai un gest de curtoazie, dar si o buna baza de plecare atunci cind furnizorul are i vedere influentarea favorabila a celor care fac si desfac legislatia romineasca.