“Prima jumătate de Consiliu s-a desfăşurat în 2012, a doua jumătate se va desfăşura în 2013, în prima parte a anului, să sperăm în ianuarie – februarie. Nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014 – 2020, dar în mod categoric s-au făcut progrese”, a afirmat Traian Băsescu.

Reuniunea Consiliului European la care s-a discutat bugetul UE pentru exercițiul 2014-2020 s-a încheiat cu un EŞEC. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus că nu s-a ajuns la un consens și mai este nevoie de o rundă de discuții. Următorul summit pe bugetva avea loc în 2013, aşa cum a precizat şi Traian Băsescu.

Citiţi şi Traian Băsescu: Nu trebuie să dăm cu pietre în contributorii nemţi, pentru că e criză şi acolo
Preşedintele României a precizat că propunerea de buget multianual prevede o reducere cu 100 de miliarde de euro.

Şi cancelarul german Angela Merkel a declarat, la Bruxelles, că în pofida faptului că nu s-a ajuns la o înţelegere în privinţa bugetului 2014-2020 la reuniunea Consiliului European, există "suficient potenţial" pentru ca ţările să ajungă la un acord la începutul anului viitor, informează EFE.

"Cred că este posibil să ajungem la un acord între cei 27 la începutul anului (viitor)", a declarat Merkel în conferinţa de presă de după summitul de două zile care a scos în evidenţă diferendele dintre statele UE în privinţa exerciţiului bugetar al UE pentru perioada 2014-2020.

Cancelarul german şi-a exprimat convingerea că preşedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, va continua să lucreze în încercarea de a găsi un consens în următoarele săptămâni.

Van Rompuy: “Sunt molte divergenţe între noi, dar putem avea un acord la începutul anului viitor”

Vezi mai jos declaraţiile preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

  • Discuţiile bilaterale de ieri şi negocierile de astăzi au arătat că va exista un posibil acord între statele membre cel târziu la începutul anului viitor. Trebuie să mizăm pe un buget moderat.

  • Am fost de acord cu toţii că trebuie să fie un buget pentru creştere economică, pentru crearea de noi locuri de muncă.

  • Cheltuielile pentru crearea de noi locuri de muncă trebuie să reprezinte mai mult de 50% din bugetul multianual.

  • Ieri am înaintat o nouă propunere. Nu trebuie să dramatizăm. Negocierile sunt atât de complexe încât nu putem ajunge la un acord în doar două zile.

  • Munca noastră va continua, dar aşa cum am mai spus sunt foarte multe lucruri neclare, sunt divergenţe între noi, dar am ajuns la un punct în care putem spune că vom avea un acord la începutul anului viitor.

Barroso: La final, fiecare trebuie să facă un compromis
Vezi mai jos declaraţiile lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene:

  • Înţeleg poziţia celorlalţi parteneri din UE, dar realitatea e că încă nu am ajuns la un acord şi vom avea noi negocieri. Aceasta a fost a treia rundă de negocieri şi e dificil pentru că situaţia actuală este foarte complexă.

    Pentru prima dată în istoria UE discutăm tăieri reale în bugetul UE, şi nu creşteri. Acum avem mai mulţi membri, problemele sunt complexe.

  • Trebuie să ne concentrăm şi pe calitatea bugetului, să atingem şi puncte importante: modernizarea bugetului pentru crearea de locuri de muncă, în special prin investiţii în capitalul de lucru.

  • Cheltuielile trebuie să favorizeze competitivitatea. Trebuie să investim în infrastructură, să facem piaţa unică funcţională, să investim şi în alte proiecte. Trebuie, de asemenea, să ne uniformizăm politicile economice. Avem nevoie de un spirit de unitate.

  • Vrem să ne asigurăm că aceste cheltuieli bugetare vor permite continuarea reformelor. Vrem ca bugetul să fie corect şi transparent. Trebuie să reducem costurile, dar să nu reducem capacitatea instituţiilor europene, pentru a avea competitivitate la nivelul UE.

  • Comisia Europeană cere ca acest buget să fie modernizat şi să reflecte interesul cetăţenilor UE. Ştim că la final fiecare trebuie să facă un compromis pentru a avea un acord. Sunt mai multe diferenţe de opinie, dar cred că vom face progrese în săptămânile următoare.

 
Jocul de-a veto

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a declarat că propunerea președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, de a reduce sumele alocate politicii agricole comune și fondurilor de coeziune în bugetul UE pe 2014-2020, cu 75 de miliarde de euro, este inacceptabilă și că România va uza de dreptul de veto.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu declara, în urmă cu o săptămână, că "de la anunțul de ieri (de joia trecută, al premierului Victor Ponta), făcut public, cu veto-ul…cine? aha…de la anunțul de ieri, toate statele contributoare s-au băgat sub birouri. Nu poți să mergi în halul acesta la Bruxelles. Si eu sunt pregătit să folosesc dreptul de veto, dacă se încalcă tratatul. Nici un veto, dacă nu s-a incalcat tratatul. Misiunea liderilor UE este să stea acolo până se găsesc soluții. In 2007-2013 am obținut un buget pe care nu reușește să-l cheltuiască. Veto-ul se utlizează dacă se încalcă tratatul. Nimeni nu țipă: veto, de la intrarea pe ușă. Nimeni nu are bani câți ar vrea și nu s-au rezolvat problemele cu donatorii, pe urmă se trece la subiectul cu repartizarea. Nimeni nu poate țipa cu anticipație, este nepoliticos.

Summitul bugetar de la Bruxelles trece pe bună dreptate în ochii observatorilor drept o paradă a egoismelor naţionale. După o noapte nedormită, preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a făcut propunerea unui buget pînă la finele deceniului. Volumul acestuia rămîne neschimbat: un bilion de euro pentru anii 2014 – 2020. Rompuy a venit în întîmpinarea beneficiarilor de subvenţii agrare şi programe de dezvoltare rurală, renunţînd în schimb la marile programe de modernizare a infrastructurii. Contribuabilii revendică însă economii şi mai drastice, informează Deutsche Welle.

Drama bugetară însă va continua şi în 2013. Ceea ce Angela Merkel pare a bănui, din care motiv a temperat aşteptările într-un consens larg al consultărilor. Vetoul unuia singur din cei 27 de membri ai Uniunii poate da peste cap summitul. Şi de aceea, şefa guvernului german nu consideră foarte dramatică nici eventualitatea ca actualele consultări să nu marcheze decît parcurgerea unei etape pe un traseu ceva mai lung. Delegaţia germană la summitul de la Bruxelles a estimat că poziţiile celor 27 nu converg şi că Marea Britanie se simte dată complet la o parte.