Veşti bune pentru persoanele ce provind din medii defavorizate!

56 de milioane de euro în plus pentru persoanele defavorizate din România

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a suplimentat bugetul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) cu 56 de milioane de euro.

Totul s-a făcut prin intermediul instrumentului financiar european REACT-EU, care are scopul de a oferi asistenţă în vederea ameliorării efectelor provocate de criza pandemiei de COVID-19.

În România, cei mai afectaţi de criza provocată de pandemia de COVID-19 sunt elevii din medii defavorizate şi tinerele mame cu situaţie financiară dificilă, transmite ministerul.

Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator Direcţia Implementare POAD: „Mă bucur că am reuşit să obţinem această suplimentare şi că am reuşit, de asemenea, să găsim un mecanism de implementare mai eficient.

O să mă asigur că, anul acesta, copiii care se află în situaţii de risc să se bucure de un sprijin minim care să-i menţină în procesul educaţional, iar tinerele mame să primească cât de curând trusourile pentru nou-născuţi”.

Măsurile din POAD pentru aceste două grupuri ţintă vor fi sprijinite din REACT-EU, fiind adaptate contextului pandemic din perspectiva dimensiunii grupului ţintă şi din perspectiva mecanismului de implementare.

Cum vor fi împărţiţi banii?

Măsura ce vizează lipsa materialelor şcolare va avea o alocare de 44.000.000 de euro REACT EU, iar măsura privind lipsa trusourilor pentru nou-născuţi va avea o alocare de 12.000.000 de euro REACT EU.

Totodată, MIPE a relansat în consultare publică „Ghidul solicitantului Acordarea de materiale şcolare – rechizite şi vestimentaţie necesară frecventării şcolii”, în urma simplificării mecanismului de implementare, precum şi a suplimentării bugetului pentru a acoperi numărul de persoane cărora le este destinat.

Astfel, alocarea bugetară iniţială de 130 de milioane lei, care era suficientă pentru aproximativ 259.786 de elevi, a crescut până la aproximativ 215 milioane de lei, pentru a acoperi numărul de peste 400.000 de elevi care vor putea primi sprijin educaţional în anul şcolar 2021-2022.

Potrivit propunerii, sprijinul financiar constând în tichete sociale cu o valoare nominală de 500 de lei/an/elev acoperă achiziţia de materiale şcolare, rechizite şi vestimentaţie necesare frecventării şcolii.

Ghidul solicitantului Acordarea de materiale școlare – rechizite și vestimentație necesară frecventării școlii poate fi consultat aici.

Sursă foto: Dreamstime