Stimulent financiar pentru nou-născut 2025
Proaspetele mămici din România pot beneficia de un stimulent financiar pentru nou-născut în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi folosiți pentru cumpărarea celor necesare îngrijirii bebelușului.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar oferit de statul român, mămicile trebuie să depună documentele necesare în cel mult trei luni de la nașterea bebelușului. Actele se depun la Agențiile de Asistență Socială de care aparțin. Plățile se fac în funcție de cum analizează comisiile dosarul.
Dacă mama nu poate avea grijă de nou-născut, stimulentul financiar poate fi acordat reprezentantului legal al copilului.
Atenție! Pentru nașterile multiple, valoarea sprijinului financiar crește! Fiecare nou-născut din familie va beneficia de 2.000 de lei.
Cine poate beneficia de stimulentul financiar pentru nou-născut?
Pentru a putea beneficia de stimulentul financiar pentru nou-născut, mamele trebuie să:
- să fi născut începând cu data de 12 aprilie 2024;
- să aibă un copil cu vârsta de cel mult trei luni;
- să primească venit minim de incluziune;
- să fie persoane cu dizabilități;
- să se afle temporar în situații critice de viață (precum victime ale calamităților naturale, violenței domestice, sau alte riscuri sociale, stabilite prin anchetă socială);
- să nu dețină acte de identitate;
- să fie minore;
- să fie cetățeni străini sau apatrizi veniți din zone afectate de conflicte armate.
Ajutorul financiar oferit proaspetelor mămici face parte dintr-un program amplu de incluziune socială finanțat prin fonduri europene și implementat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Prin acest program, statul român vrea să susțină începutul de drum al celor mai vulnerabile familii din România.
„Este o investiție în demnitate și echitate socială”, spun guvernanții.
2.000 de lei, acordați până în 2027
În perioada 2024 – 2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou născuți vor fi finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, bugetul total dedicat acestei măsuri fiind de 120 milioane euro. Valoarea tichetului va fi în continuare de 2.000 de lei și se va acorda într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de patru ani (2024-2027).
Alte forme de sprijin destinate mamelor și copiilor din medii defavorizate, în perioada 2021 – 2027 sunt:
- Servicii de consiliere și sprijin material adresat copiilor aflați în situații de vulnerabilitate, cu o finanțare totală de 160 milioane de euro incluzând aici acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, activități educative, activități de prevenire si combatere a comportamentelor negative;
- Măsuri pentru sprijinirea ocupării în rândul mamelor, printre care amenajarea unor spații destinate supravegherii și îngrijirii copiilor cu vârstă preșcolară sau pentru crearea de parteneriate cu entități specializate care oferă servicii de îngrijire copii, precum și pentru utilizarea unor forme de muncă noi sau flexibile, consiliere vocațională, acompaniere în vederea inserției socio-profesionale – bugetul total alocat fiind de 41 milioane de euro;
- Măsuri cu o alocare totală de 80 milioane de euro destinate familiilor monoparentale;
- Sprijin pentru mamele din comunitățile de romi, bugetul destinat acestora fiind de 44 milioane de euro.