Mircea Fechet oferă informații despre Programul Casa Verde Fotovoltaice

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat miercuri că Programul „Casa Verde Fotovoltaice” va beneficia de un buget record în 2024: 2 miliarde de lei. El a precizat că implementarea acestui program va continua până când toate acoperișurile din România vor fi echipate cu panouri fotovoltaice.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a comunicat și despre lansarea unui program nou, denumit „Rabla la tractoare și mașini agricole”. Acest program se desfășoară în baza unui ajutor de minimis, acordat cu o valoare maximă de 30.000 de euro pentru fiecare fermier.

„Ne propunem să creştem bugetul AFM-ului, pe de o parte, însă mai important decât bugetul global al AFM ului cred că sunt programele în sine şi modul în care le vom finanţa. La Casa Verde Fotovoltaice, vom avea un buget record în 2024, respectiv 2 miliarde de lei doar pentru persoane fizice.

La aceste 2 miliarde adăugăm încă 250 de milioane pentru unităţi de cult şi instituţii publice din domeniul asistenţei sociale, un program mai vechi pe care nu l-am mai lansat”, a spus ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Fechet susține că și în 2023 bugetul pentru acest program a fost unul record: şi 1,75 de milioane de euro.

„Aşa cum am mai spus-o şi în trecut, ne oprim atunci când vom avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România. 2 miliarde este cu siguranţă un buget record, la fel cum şi 1,75 de milioane a fost un buget record pentru anul 2023, dar ne propunem să fim chiar mai ambiţioşi”, a precizat el.

panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Dreamstime

1 milliard de lei pentru programul Rabla Plus

Minsitrul Mircea Fechet a adăugat că, referitor la programul Rabla Plus, vor aloca un buget record de 1 miliard de lei. La fel, suma este în creștere față de totalul de 780 de milioane de lei, alocat în 2023.

„Vom păstra tendinţa pe care am stabilit-o şi în alţi ani, de a lua sume de bani de la Rabla Clasic şi de a le muta la Rabla Plus. Eu sper să avem la sfârşitul anului viitor nişte cifre extraordinare, având în vedere acest buget pe care nu l-am mai avut niciodată”, a adăugat ministrul.

Mircea Fechet a dezvăluit și noile programe pe care intenționează să le lanseze. El a menționat că unul dintre acestea, aflat într-o fază incipientă, este „Rabla la tractoare și mașini agricole”. Acesta este un program care a fost deja subiectul unor discuții anterioare.

„Ne propunem în baza unui ajutor de minimis de maxim 30.000 de euro, pe fiecare fermier, să finanţăm achiziţia de tractoare şi maşini agricole, pentru că astfel de investiţii nu au fost până acum finanţate şi din bugetul AFM”, a spus Mircea Fechet.

masini vechi, programul rabla 2024
SURSA FOTO: Dreamstime

100 de milioane de euro pentru Săptămâna verde în şcolile din România

În acest context, Fechet a oferit informații și despre un program care va viza scolile din România. Ce va presupune acest program destinat copiilor?

Spre exemplu, prin Programul „Rangerii juniori”, elevii urmează să participe la diverse excursii în parcuri naționale și arii naturale protejate, cu finanțare provenită din Fondul de Mediu.

„100 de milioane vom vira către Ministerul Educaţiei, în baza unei hotărâri de guvern pe care o vom pune vineri în transparenţă. Totodată un alt program despre care am mai discutat este Programul Rangerii juniori.

Am alocat 10 milioane de lei pentru un program pilot pe care îl vom desfăşura în 2024, pe scurt copiii din şcolile din România vor participa la diferite vizite în parcuri naţionale, în arii naturale protejate şi alte astfel de excursii, cu finanţare din Fondul de Mediu.

Acestea sunt programe care se desfăşoară deja astăzi pe banii elevilor sau pe banii administraţiilor parcurilor naţionale dar ne propunem să venim şi noi cu o finanţare suplimentară”, a arătat Fechet.

Planuri referitoare la iluminatul public stradal

Fechet a comunicat că intenționează să continue extinderea iluminatului public pe străzi. Potrivit lui, încă există sate și comunități în România care utilizează lămpi neeficiente din punct de vedere energetic. Acestea sunt lămpi vechi, cu un consum ridicat de energie.

„Şi acest program se va opri când şi ultima uliţă din România va avea iluminat cu Led. Vom deschide un nou program de eficienţă energetică în clădiri publice, pentru care am alocat 600 de milioane de lei, 500 de milioane de lei am prins la iluminatul public stradal, pentru piste de biciclete o să alocăm încă 600 de milioane de lei”, a spus ministrul.

Ministrul a indicat că în cadrul programului pentru apă și canalizare, ministerul are în vedere finanțarea sistemelor integrate care acoperă alimentarea cu apă, stațiile de tratare, canalizarea și stațiile de epurare, pentru care au fost alocate 1,5 miliarde de lei.

În plus, Fechet a menționat că intenționează să aloce 500 de milioane de lei pentru un program destinat decontaminării locurilor poluate de pe teritoriul țării noastre.