Directorul financiar al grupului patronat de Dinu Patriciu sustine ca anumite persoane intretin tensiunile

Bucsa, Gherman, Potanc. Unul vorbaret, celalalt putin mai retras, spre introvertit, iar cel de-al treilea inspira experienta. Echipa din spatele lui Dinu Patriciu care administreaza o parte importanta a grupului Rompetrol vorbeste despre conducerea unui grup petrolier in perioada de criza totala.




Teodor-Dorin Gherman este din luna martie directorul general al Rompetrol SA, companie care administreaza rafinaria Vega. Directorul financiar al grupului Rompetrol Olanda, Alexandru Bucsa, si Sorin-Sebastian Potanc, consultant de management al firmei mama, sunt, din aceeasi luna, membrii in Consiliul de Administratie al Rompetrol SA. Dar acestea sunt doar o parte din rolurile pe care cei trei le joaca in afacerea patronata de Dinu Patriciu. Bucsa, cercetat in o parte din dosarele Rompetrol, este individul scolit, cu MBA, stapan pe sine, putin guraliv, dar ferm pe pozitii, conduce o discutie centrata pe modul in care au afectat dezvoltarea companiei scandalurile din ultimul timp. “Mergem la aeroport ca sa plecam in Franta, dar aflam de la televizor ca nu mai putem sa plecam pentru ca o amenintare externa a aparut chiar in acea zi.



Ne intoarcem de la aeroport si venim la birou”, prezinta Gherman o zi de lucru in plina criza Rompetrol. Bucsa il completeaza sustinand ca a avut un caz concret in care la Statuia Aviatorilor a trebuit sa faca stanga imprejur si sa nu mai plece in Olanda. “Saptamana asta trebuia sa plecam la Amsterdam, dar norocul meu ca mi-am luat bilet separat, pentru ca altfel ramaneam la Bucuresti”, mai spune Bucsa. Gherman completeaza oftand, “asa ca trebuie sa fim de zece ori mai aglomerati pentru a finaliza ceea ce ne-am propus”. “Toate companiile din grup au pierdut un timp important cu chestiunile neproductive. Toate raspunsurile catre Parchet si nenumaratele interpelari ne-au ocupat o perioada lunga de timp. In stilul asta nu ai cum sa lucrezi, pentru ca sunt doar 24 de ore pe zi. Din punctul asta de vedere, eu zic ca este o infranare. Mai ales ca am fost tot timpul in situatii de stres major. Trebuia sa-mi aman sau sa anulez programul obisnuit si sa ma ocup prioritar de investigatiile procurorilor”, mai spune Bucsa.

El sustine ca inainte de lansarea acestei investigatii, grupul Rompetrol avea un ritm de dezvoltare intens, dar dupa aceea rezultatele foarte bune au fost franate. “Daca nu exista aceasta investigatie, eram cu cel putin 30% mai mari, atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cat si in ce priveste cota de piata”.




“Grupul poate fi afectat in conditiile in care jumatate din cifra de afaceri este realizata in zone care sunt sensibile la orice informatie negativa. Am observat influente ale competitorilor nostri pe piete pe care vrem sa intram, dar acestea sunt absolut normale. Niciodata Lukoil nu o sa se bucure ca avem 25% din piata bulgara sau ca am intrat in afaceri care, de obicei, se fac doar cu rusii. De altfel, una dintre principalele reactii a fost a casei de comert a lui Lukoil, care, imediat dupa declansarea scandalului, ne-a anuntat ca de azi inainte nu mai lucram dupa principiile comerciale de dinainte, dar, daca vrem, facem un alt tip de contract. Lucru cu care bineintele ca nu am fost de acord. Nici OMV nu o sa se bucure ca in ultimii trei ani de zile am ajuns acolo unde suntem astazi si nici ca in urmatorii doi ani urmeaza sa-i depasim”, spune Bucsa.


Ideea ca cineva are toate motivele sa alimenteze scandalul Rompetrol este sustinuta de cei trei prin urmatoarea declaratie: “Sa nu mai vorbim despre faptul ca cineva are tot interesul sa alimenteze o stare de tensiune pe subiectul Rompetrol. stiti ca am fost acuzati de o posibila manipulare prin cresterea pretului actiunilor Petromidia. Dar eu ce as putea sa zic de faptul ca se stie cu zece zile inainte ca Dinu Patriciu urmeaza sa fie anchetat ? si daca va uitati cu atentie la Bursa, o sa vedeti ca inainte cu cinci zile se creeaza presiune pe actiuni, iar in ziua a zecea se intampla ce se intampla si toata lumea respira usurata ca nu l-au ridicat pe Patriciu, iar in ziua a 11-a pretul creste din nou. Daca se ruleaza milioane de dolari, vedeti si dumneavoastra cine castiga din scandalul Patriciu. si, probabil, cine a observat ca acest lucru este ciclic a facut si niste banuti frumosi. Puteti sa va uitati foarte clar si sa trageti concluzii, cine manipuleaza direct sau indirect pretul. si care s-ar putea folosi de o anumita capacitate mediatica. Eu nu spun ca o persoana anume a vrut sa faca acest lucru intentionat ca sa ne provoace noua o paguba, dar cineva are grija sa fructifice ciclul de zece zile si sa bage in buzunar macar 10% dintr-o suma investita. Fluctuatiile se cheama, daca nu speculatie, cel putin manipulare (Potanc rade)”.


Directorul financiar al Rompetrol Olanda sustine ca pierderile rezultate din sechestrul actiunilor au fost de doua puncte procentuale raportate la imprumuturi de 250 de milioane de euro. “Nu mai vorbesc de garantiile si ipotecile pe care trebuie sa le asiguram”. Care este principalul regret al lui Dorin Gherman ? “Suntem intr-un proces de construire a brandului Rompetrol, dar toate intalnirile noastre de afaceri incep cu imi pare rau ce vi se intampla, dar trebuie sa ne vedem de afaceri. Adica sunt unele lucruri care ne apasa, dar asta nu face decat sa ne consume mai multa energie pentru ca sa ne atingem obiectivele”.


Care este strategia celor trei

• De cand a inceput aceasta investigatie, partenerilor nostri de afaceri le este greu sa inteleaga aceasta situatie pentru ca nu le e clar modul in care decurg investigatiile in Romania.
Ei ne considera insa mult mai riscanti. Asa ca am avut de pierdut din punctul de vedere al extinderii afacerii. Aceasta evaluare a stat la baza atunci cand am facut cererea pentru daune. (Dorin Gherman)



• O importanta afacere a noastra care se va dezvolta foarte rapid va fi petrochimia. Aceasta componenta se va tripla, iar pentru noi va deveni un pilon cheie, cu o cifra de afaceri intre 700.000 si un miliard de dolari. Speram ca in cinci ani sa avem o cifra de afaceri de circa opt-zece miliarde de dolari. (Alexandru Busca)



• Trebuie sa optimizam rafinaria si sa o integram in celelalte activitati. Mai avem de evaluat riscurile si sa le diminuam. (Sorin Potanc)



• Anul acesta facem restructurare
si integrare. (Dorin Gherman)



• Discutam de o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani in care speram sa se termine cu bine investigatia, iar noi sa depasim Petrom la cifra de afaceri. Noi suntem un fel de colonie care doar executa imediat ordinele. Ei sunt mari si dorm pe ei.



5 milioane de euro

Pierde Rompetrol din majorarea cu doua procente
a dobanzii la imprumuturi
de 250 de milioane de euro