Brokerul german spune că dacă firmele româneşti de asigurări vor ajunge la 500.000 de poliţe de sănătate vândute, ţara noastră va deveni interesantă şi pentru marile companii specializate în domeniu.
capital.ro: Consideraţi că liberalizarea sistemului medical din România este un lucru fundamental pentru îmbunătăţirea actului medical în ţara noastră?.
Angelo Haplea: Problema cea mai importantă nu este liberalizarea sistemului şi nici faptul  că este sau nu un lucru fundamental pentru actul medical din România.Mai important este să se ştie în cât timp după liberalizare o să se îmbunătăţească sistemul medical în România. Liberalizarea este un act legal necesar pentru că fără asta  sistemul medical o să fie condamat la moarte .Aşa cum funcţionează sistemul de sănătate astăzi numai anumite persoane   au de câştigat şi sigur acestea nu sunt pacienţi. Din punctul meu de vedere cei care profită sunt  câţiva doctori din sistemul de stat şi companiile private care au  ca obiectiv principal  obţinerea de profit şi nu profitul ca rezultat al tratării pacienţilor cu servicii medicale performate.
capital.ro: Ce model credeţi că ar trebui aplicat în sensul liberalizării pieţei?
A.H: Asigurătorii care au un interes să creeze o piaţă nouă şi  sunt de acord să îşi asume şi o anumită responsabilitate în faţa românilor sunt cheia schimbării. În al doilea rând ar fi necesară o campanie de educare a poporului român pentru înţelegerea necesităţii de asigurare şi  a importanţei  îmbunătăţirii sistemului sanitar care costă bani. La  nivelul actual nu se poate întreţine singur sistemul . Românii plătesc mai uşor 550 de euro pe lună pentru  leasingul  la maşină decât 100 de euro pentru o asigurare de sănătate.. Pe lângă asta statul ar trebui să interzică sistemele de abonamente care până la momentul acesta funcţioneaza pe bază de profit fără baze etice pentru pacient.  Câţiva asigurători au înţeles fenomenul şi au început să preia răspunderea pentru oameni. Se pune întrebarea  în cât timp o să  reuşească ei să asigure  500.000 de persoane?. În momentul când cifra aceasta o să fie realizată   companiile străine o să dorească să intre cu investiţii mari şi  să dezvolte  spitale cu capacităţi reale ca în Austria, Germania sau Elveţia.În statele occidentale sistemul de sănătate a fost şi este unul dintre domeniile economice cele mai importante – aceasta înseamnă că industria farmaceutică, spitalele, guvernele şi asigurările medicale au investit în ultimele decenii foarte mult în informatii stimulând astfel dezvoltarea conştiinţei cetăţenilor când vine vorba despre sănătate.
capital.ro: Există ţări europene unde să existe case de sănătate private(formate din asigurători) care să funcţioneze în paralele cu sistemul de stat?
A.H: Singura ţară cu un sistem organizat în care există sistemul  paralel este Germania. În Germania o persoană fizică cu un salariu  mai mare de 49.500  de euro pe an are posibilitatea să se asigure absolut privat sau să nu aibă asigurare. Nu vreau să zic că sistemul acesta este sistemul perfect dar sistemul există de 60 de ani. În Germania asigurătorii încasează din prime de asigurare de sănătate aproximativ 30 de miliarde de  euro pe an.  Germania este cu siguranţă  ţara cu cele mai bune sisteme sanitare şi sisteme sociale. Pe lângă asta trebuie observat că acest sistem de sănătate funcţionează  de 60 de ani şi nu de 20 de ani.