Conform unei analize a documentelor autorităţilor locale, numărul de disponibilizări din consilii, parte a măsurilor de austeritate impuse de guvernul de coaliţie, va trece pragul anu viitor de 100.000. Acest lucru este alimentat de reducerile bugetare drastice şi de nevoia de a restrânge numărul de angajaţi înainte de începerea noului an fiscal, în aprilie.
După câteva luni de avertismente politice, disponibilizările iminente din primăriile din întreaga ţară constituie primul semn vizibil al faptului că măsurile de austeritate al guvernului încep să-şi facă simţite efectele şi în afara Whitehall.
Conducătorii consiliilor trebuie să reducă posturile până la 31 martie, însă, conform legii, trebuie să dea personalului un preaviz de 90 de zile. În concluzie, aproximativ 140 de consilii vor da aceste veşti proaste angajaţilor lor de sărbători.
‘Mii de angajaţi ai guvernului local sunt pe cale să-şi strice Crăciunul din cauza înştiinţărilor de disponibilizare’, a declarat ieri Brendan Barber, secretar general al Congresului Sindical. ‘În special consiliile susţin reducerile de personal pentru a face faţă reducerilor bugetare drastice care intră în vigoare din aprilie.’
82 din cele 433 de consilii din Marea Britanie au elaborat deja formulare în care au estimat numărul maxim al angajaţilor care urmează să rămână fără loc de muncă. Numărul total, aşa cum a fost el calculat de Uniunea Generală a Sindicatelor, este de 76.000. Pe parcursul următoarelor trei săptămâni se preconizează că şi restul consiliilor vor proceda în acelaşi fel, deşi unele vor decide să suporte plata salariilor din noile bugete pentru a nu-şi strica reputaţia.
Angajaţii şi sindicatele din fiecare consiliu vor demara o serie de negocieri ce vor avea ca scop evitarea disponibilizărilor obligatorii, inclusiv disponibilizările voluntare, anularea contractelor de muncă şi îngheţarea angajărilor.
Noile disponibilizări din sectorul public vor exercita şi mai multă presiune asupra miniştrilor. Guvernul acceptă previziunile conform cărora în următorii 4 ani se vor pierde 330.000 de locuri de muncă din sectorul public, dar insistă că situaţia se va compensa prin sporirea numărului de slujbe în sectorul privat.
Ieri însă, ultima statistică oficială privind ocuparea locurilor de muncă, emisă de Biroul pentru Statistici Naţionale, a scos la iveală faptul că, în ultimele trei luni, până în octombrie, numărul şomerilor a crescut cu 35.000, în special din cauza pierderii a 33.000 de locuri de muncă din sectorul public. Nord-estul Angliei şi Ţara Galilor sunt cele mai afectate de disponibilizări. Aici oameni lucrează jumătate de normă pentru a evita creşterea şomajului.
De două ori mai multe femei au rămas fără loc de muncă, iar numărul persoanelor disponibilizate cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a crescut cu 28.000, ajungând la 943.000, atingând o rată de 19,8%.
SURSA: Agerpres