Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană, consideră 41% dintre persoanele chestionate, dar tot 41% se declară în favoarea părăsirii UE, conform acestui sondaj comandat de lordul Michael Ashcroft şi efectuat între 7 şi 20 ianuarie pe 20.000 de persoane.

Numai 20% dintre subiecţi sunt de părere că premierul David Cameron va putea negocia o poziţie mai bună a Marii Britanii în cadrul UE, în timp ce prim-ministrul a promis un referendum asupra acestei chestiuni pentru 2017, dacă va fi reales în 2015.

Pe o scară a preferinţelor celor 27 de ţări şi instituţii, Parlamentul European – pentru reînnoirea căruia sunt convocate alegeri în luna mai – se situează abia pe poziţia 21, iar Uniunea Europeană pe locul 23.

În clasamentul preferinţelor, numai Arabia Saudită, Iranul şi Coreea de Nord se află după Parlamentul European.

Rusia a ocupat locul 20, însă trebuie să se ţină cont că sondajul a fost realizat înainte de anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă.

Canada a ocupat primul loc în preferinţele persoanelor chestionate.

Un alt sondaj realizat pentru publicaţia Mail on Sunday arată că 48% dintre britanici ar vota pentru ieşirea din UE în cazul unui referendum, 39% pentru rămânere, iar 13% s-au declarat nehotărâţi.AGERPRES