Ştiţi cât trebuie să munciţi pentru a câştiga suma necesară cumpărării unui Big Mac? Dacă aveţi un job în Bucureşti, 42 de minute, relevă un studiu recent al UBS, realizat în 73 de oraşe din lume. Un angajat din Sofia trebuie să muncească 56 de minute, faţă de 12 minute cât îi ia celui din Chicago, Tokyo sau Toronto.

Numărul de sandviciuri Big Mac pe care le pot cumpăra angajaţii cu câştigul realizat într-o zi de muncă.

Apetit scăzut

Încrederea în economia românească a scăzut în august, până la 62,4, cel mai coborât nivel din UE, unde media este de 80,9 şi a crescut în ultimele cinci luni. Exportul net al României a crescut cu 5% în trimestrul II, dar in­vestiţiile s-au redus cu 29%, consumul total, cu 2,8%, iar consumul populaţiei, cu 3,5%. Cere­rea internă este cu 15% mai mică decât în 2008.

Cadrilul ­impozitelor

Premierul îl odihneşte pe dl Pogea şi o dansează acum în declaraţii pe dna Udrea. Anunţă ritos că forfetarul şi-a atins scopul, scoţând din piaţă evazioniştii (sic!), iar de la anul îl va aplica selectiv, în anumite sectoare. Ministrul turismului completează: este şi cazul turismului, unde „toată lumea face evaziune fiscală sau, mă rog, aproape toată lumea“. În plus, hotelierii vor trebui să raporteze săptămânal situaţia cazărilor.

TVA de 9%

Aceasta este intenţia Ministerului Turismului, de a convinge Finanţele să accepte reducerea TVA pentru alimentaţia în turism până la 9%, nivel la care este taxată, de mai mulţi ani, cazarea. Motivul invocat este discutabil (dificultatea de a opera cu două cote de TVA în aceeaşi contabilitate), dar ăsta nu este un motiv pentru ca Elena Udrea să nu obţină, ca întotdeauna, ceea ce solicită în materie de buget şi finanţe.

Mânuitorii de ­proiecte

Ritmul nesatisfăcător al evaluării pro­­iectelor de finanţare şi al lansării finanţărilor este cauzat nu numai de sistemul stufos al procedurilor, abordările birocratice, ci şi de personalul insuficient al autorităţilor de management.Deficitul curent, pe unele POS, ajunge şi la 27%. Situaţia se va înrăutăţi şi mai mult din septembrie, când se anticipează că, date fiind norma dublă impusă de situaţia personalului, pierderea spor­ului de 75% şi alte reduceri, foarte mulţi evaluatori vor prefera să plece în domeniul consultanţei, unde pot câştiga sume mult mai frumoase în slujba firmelor şi ONG-urilor care aplică pentru finanţări.

Acum, şi pe tractor

175-36683-tractor.jpgUn program de înnoire a parcului de tractoare şi maşini agricole, similar cu cel destinat împrospătării parcului de automobile, face obiectul unui proiect al Ministerului Mediului şi ar urma să fie demarat din prima zi a anului viitor. Programul se va adresa atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice care deţin tractoare mai vechi de zece ani. Prima de casare este preconizată a fi de 4.000 de euro (aproximativ 17.000 de lei), dar nu va putea să depăşească 50% din preţul la care se va achiziţiona noul vehicul, pentru persoanele fizice, şi 40% pentru cele juridice.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

175-36684-cosea.jpgRomânia ar trebui să fie condusă ca o afacere, dar deocamdată este doar o afacere.
Prof. univ. dr. Mircea Coşea

175-36685-miting.jpg2.300 de bugetari au fost disponibilizaţi din septembrie 2008 până acum, faţă de 200.000 de angajaţi trecuţi în şomaj din sectorul privat. C-aşa-i criza pe la noi.