Avem companie nationala energetica!

La mijlocul săptămånii trecute, Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea companiei naţionale energetice. Într-o primă fază, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua de la Ministerul Economiei şi Finanţelor 361,98 milioane de acţiuni ale societăţii Hidroelectrica, în valoare de zece lei fiecare. Ulterior, capitalul companiei Electrica va fi majorat cu aportul în natură al AVAS constånd în pachetele integrale de acţiuni la Hidroelectrica şi la complexurile energetice Rovinari şi Turceni. În schimbul acestor trei pachete de titluri, Electrica va emite noi acţiuni care se vor întoarce la AVAS. Conform declaraţiilor lui Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, compania energetică va avea o valoare de piaţă estimată la 20-24 de miliarde de euro şi o cifră de afaceri anuală de 2,5 – 3 miliarde de euro (începånd din 2009). Profitul companiei este estimat la 800 de milioane de euro pe an, începånd din 2012. Atanasiu a mai afirmat că 25% din acţiunile societăţii vor fi listate la bursa din Bucureşti şi, probabil, la cea din Londra; în urma listării, compania ar urma să obţină 4-5 miliarde de euro. Statul romån va deţine controlul asupra companiei, listarea la bursă fiind adresată investitorilor de portofoliu.

ANALIZA – Salariile din Romånia sunt prea umflate

Din anul 2005, ritmul de creştere a salariului real din Romånia s-a accelerat, nivelul actual al remuneraţiilor situåndu-se peste nivelul de echilibru, indică un studiu al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Textul nu menţionează însă care ar fi, în cazul statelor analizate, această valoare. Autorii studiului mai notează că în Ungaria, Slovacia, Polonia şi Ungaria, state aflate la un nivel avansat al procesului de convergenţă, majorarea salariilor reale a fost relativ stabilă – în medie, de sub 5%. Cu excepţia Romåniei, costurile reale cu forţa de muncă, reprezentånd diferenţa dintre salariile reale şi productivitatea muncii, au început să scadă din 2005 în majoritatea noilor state membre. Printre factorii care au condus la această situaţie, FMI aminteşte emigraţia masivă a forţei de muncă, majorarea salariilor din administraţia publică (în medie cu 20%), precum şi flexibilitatea redusă a pieţei locale a muncii.

PREMIERA – BNR testează piaţa valutară

129-20306-02_mugurisarescu_41_rp.jpgBanca Naţională a Romåniei (BNR) a avut, vineri 10 octombrie, o intervenţie directă pe piaţa valutară, o premieră pentru ultimii ani. „Intervenţia a avut drept scop testarea funcţionării pieţei în contextul actual de volatilitate şi incertitudine, precum şi înţelegerea unor necorelări între datele statistice de pe pieţele monetară şi valutară şi cotaţiile existente pe aceste pieţe“, a declarat purtătorul de cuvånt al instituţiei, Mugur Şteţ. Oficialul a explicat că, în ciuda excesului de lichiditate de pe piaţă, dobånzile de pe piaţa monetară s-au menţinut la un nivel ridicat, iar cursul monedei naţionale a fluctuat puternic, aparent fără corelaţie cu piaţa valutară. BNR a intrat direct pe piaţă, vånzånd circa 40 de milioane de euro. În urma intervenţiei, cursul de schimb a coboråt la un minim de 3,7600 lei/euro, de la 3,8260-3,8350 lei/euro.

EVALUARE – Fitch: UniCredit Ţiriac şi BRD-GSG rezistă

Agenţia de evaluare Fitch a confirmat săptămåna trecută calificativele acordate pentru UniCredit Ţiriac Bank: „A minus“ pentru datoriile pe termen lung în valută, cu perspectivă negativă, „F2“ pentru cele pe termen scurt şi „A“ pentru ratingul de sprijin. Calificativul acordat pentru datoriile pe termen lung în valută şi ratingul de sprijin reflectă susţinerea pe care instituţia de credit din Romånia ar putea să o primească de la banca-mamă, grupul italian UniCredit. Ratingul individual a fost menţinut la „D“, nivel care, observă analiştii Fitch, reflectă „profitabilitatea solidă a băncii, calitatea bună a activelor deţinute şi nivelul confortabil de lichiditate“. Tot vineri, bursa de la Milano a suspendat de la tranzacţionare titlurile UniCredit, după ce acestea au înregistrat o scădere de 14,23%. Fitch a menţinut, totodată, calificativul „A minus“ acordat băncii BRD-GSG pentru datoriile pe termen lung, dar nu a acordat un rating individual pentru această instituţie; agenţia a precizat că nu a realizat o analiză completă a situaţiei băncii.

STATISTICA – Deficitul comercial şi inflaţia scad la opt luni

Deficitul comercial a crescut cu 9,35% în primele opt luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2007, pånă la nivelul de 14,58 miliarde de euro, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Exprimat în lei, deficitul comercial a urcat cu 21,05% faţă de primele opt luni din 2007, la 53,12 miliarde de lei. În continuare, dinamica exporturilor a continuat să o depăşească pe cea a importurilor, evoluţie constantă a economiei romåneşti din luna decembrie 2007. În perioada ianuarie-august, exporturile au crescut cu 18,3%, la 22,63 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au majorat doar cu 14,6%, pånă la 37,2 miliarde de euro. În acelaşi timp, INS a mai anunţat că inflaţia anuală a coboråt la 7,3% în septembrie, în scădere cu 0,7 puncte procentuale faţă de luna anterioară.

TRANZACŢIE – Metro are un nou proprietar

Grupul german de retail Metro a fost preluat de către Haniel, o companie nelistată la bursă cu activităţi în domeniul tranzacţionării de materii prime pentru industria oţelului, producţia de materiale de construcţii, distribuţia de produse farmaceutice şi diverse servicii. Haniel deţinea deja un pachet de 34,2% la Metro. În prezent, Haniel a ajuns să controleze 50,01% din titlurile retailerului. Comisia Europeană (CE) şi-a dat deja acordul pentru realizarea tranzacţiei, deoarece aceasta nu încalcă prevederile legislaţiei concurenţei.

ACORD – Renault şi EDF vor produce maşini electrice

Renault şi EDF (Electricité de France) au semnat pe 9 octombrie un memorandum de înţelegere vizånd construcţia, începånd din 2011, de maşini electrice. „Obiectivul este de a consacra maşinile propulsate electric ca o soluţie de transport viabilă şi atractivă pentru consumatori“, arată un comunicat al grupului Renault. În aceeaşi zi, compania de cercetare de piaţă în domeniul auto J.D Power a dat publicităţii o serie de previziuni pentru acest an, anunţånd că estimează scăderi masive pe pieţele dezvoltate. Astfel, compania apreciază că în vestul Europei vånzările de maşini noi se vor reduce cu 7,5% faţă de 2007. „În timp ce industria auto trece în mod clar printr-un declin în 2008, piaţa mondială din 2009 s-ar putea prăbuşi complet“, arată comunicatul J.D. Power.

DECIZIE – FMI ia măsuri de urgenţă

129-20307-02_dominiquestrauss.jpgFondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat săptămåna trecută că a activat o facilitate de finanţare de urgenţă destinată statelor afectate de criza financiară internaţională, informează agenţia Reuters. „Am activat procedurile de urgenţă, astfel încåt FMI să poată răspunde repede şi să poată reacţiona la problemele care se pot întåmpla în unele dintre statele emergente“, a declarat preşedintele organizaţiei, Dominique Strauss-Kahn (foto). Tot săptămåna trecută, într-o acţiune fără precedent, Rezervele Federale ale Statelor Unite (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale din Canada, Marea Britanie, China, Suedia şi Elveţia au redus simultan, în mod concertat, ratele dobånzilor de politică monetară.