"Vom lua decizii dificile, vom reduce taxele în Franţa, vom face ţara noastră mai atractivă. Vom câştiga întrecerea", a declarat Le Maire într-un interviu acordat la Paris.

Marea Britanie va ieşi din UE la sfârşitul lui martie 2019, fapt care a forţat unele instituţii să-şi restructureze activitatea, iar marile bănci şi-au înfiinţat noi centre de operaţiuni în interiorul blocului comunitar pentru a-şi asigura accesul la clienţii din UE. Analiştii se aşteaptă ca oraşul Frankfurt să fie principalul câştigător de pe urma Brexitului, după ce bănci importante, ca Standard Chartered Plc, Nomura Holdings Inc, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc şi Daiwa Securities Group Inc au ales în ultimele săptămâni capitala financiară a Germaniei ca sediu al operaţiunilor lor în UE. Şi băncile americane de investiţii Morgan Stanley şi Citigroup Inc ar putea anunţa o decizie similară, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Încercările Parisului de a atrage băncile care intenţionează să-şi reloce activităţile din Londra sunt îngreunate de reglementările anevoioase privind concedierea angajaţilor, sistemul de impozitare volatil şi ridicat.

Ca rezultat, numărul băncilor care şi-au exprimat intenţia de a se muta la Frankfurt este deja dublu faţă de cele care au ales Parisul.

Luna trecută, Le Maire a anunţat că va renunţa din 2018 la taxa pe tranzacţiile financiare, deoarece descurajează băncile să se mute la Paris. Şi preşedintele Emmanuel Macron s-a angajat să reducă gradual impozitul pe profit la 25% până în 2022, de la 33% în prezent.

Guvernul de la Paris a majorat finanţarea pentru şcolile bilingve, pentru ca expaţii să se adapteze mai uşor la stilul francez de viaţă.

Capitala Franţei vrea să atragă 20.000 de locuri de muncă din Marea Britanie, conform datelor Paris Europlace, principalul grup de lobby financiar din Franţa. De asemenea, Parisul este interesat să găzduiască şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), organismul care reglementează băncile din UE şi care a anunţat deja că va trebui să se mute de la Londra după decizia Marii Britanii de a ieşi din UE.

În indicele centrelor financiare globale realizat de Z/Yen Group Ltd, Parisul este abia pe locul 29, depăşind Casablanca, dar în urma Munchenului. Pe primul loc este Londra, urmată de New York şi Singapore.

"Multe bănci şi mulţi investitori ar trebui să fie conştienţi că Franţa se schimbă", a afirmat Le Maire, menţionând trasferul starului brazilian Neymar la clubul de fotbal Paris Saint Germain.

"Mâine, Franţa va fi locul unde trebuie să te afli. Nu doar pentru domnul Neymar ci şi pentru toţi investitorii", a declarat ministrul francez de Finanţe.

Marea Britanie este cea mai mare piaţă de servicii financiare din Uniunea Europeană, iar instituţiile cu sediul în Regatul Unit, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operaţiuni şi angajaţi în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam şi Luxemburg. În prezent, aproape 30% din tranzacţiile valutare şi aproximativ 30% din întreaga creditare bancară din UE se face prin intermediul instituţiilor din City of London. (Sursa: Agerpres)