Anunţul a fost făcut la o zi după ce Comisia Europeană a prezentat proiectul bugetului UE pentru perioada 2021-2027, potrivit Agerpres.

Rasmussen a subliniat că "o Uniune Europeană mai mică trebuie să însemne un buget mai mic!", în contextul în care UE va număra 27 de state membre după ieşirea Marii Britanii din organizaţia europeană. 

În opinia şefului executivului danez, contribuabililor europeni nu trebuie să li se ceară 'să plătească pentru Brexit'. 

Pentru a compensa parţial cele aproximativ 15 miliarde de euro anual pierdute în urma ieşirii Marii Britanii din UE, Comisia Europeană a propus ca în bugetul UE pentru perioada 2021-2027 contribuţiile naţionale să crească la 1,11% din venitul naţional brut, de la 1,03% în prezent. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că bugetul multianual propus miercuri de executivul comunitar constituie o modalitate "rezonabilă şi responsabilă'' de a umple golul lăsat de Brexit şi de a cheltui mai mult pentru priorităţi precum securitatea europeană. 

Printre propunerile anunţate miercuri, Comisia Europeană a avansat o reducere a subvenţiilor agricole în scopul promovării altor politici. Este vorba de o "reducere moderată a finanţării politicii agricole comune şi a politicii de coeziune, de circa 5% fiecare, pentru a ţine cont de noua realitate a unei Uniuni cu 27" de membri, a menţionat executivul UE în documentul care va declanşa probabil discuţii aprinse între statele membre cu privire la acoperirea 'golului' de finanţare creat prin ieşirea Marii Britanii. 

Pentru adoptarea bugetului multianual al UE este nevoie de votul unanim al statelor membre. Executivul comunitar şi-a exprimat dorinţa de a se ajunge la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019.